foto: Pardubický kraj

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Ve čtvrtek večer vyrazily z území Pardubického kraje tři kamiony s humanitární pomocí Ukrajině. Směřuji do Zakarpatské oblasti, která je partnerským regionem kraje, a kde je vytvořen velký sklad pro další distribuci materiálu. Ten sem přichází z celé Evropy. Dva kamiony poskytla kraji společnost Isolit-Bravo, třetí kamion vypravilo město Moravská Třebová. Jeden z kamionů je plně naložen zdravotnickým materiálem, který ukrajinská strana poptávala, a který poskytla Nemocnice Pardubického kraje a.s. Další kamiony vyrazí ještě v průběhu víkendu.

 „Zakarpatí se nyní potýká s velkým náporem vnitřního uprchlictví, protože právě do oblasti Užhorodu a celého Zakarpatí přichází uprchlíci z jednotlivých částí Ukrajiny, kde probíhají boje. Zároveň je zde vytvořen velký distribuční sklad, ze kterého je příchozí materiál z celé Evropy dále distribuován. Kontakt přímo se Zakarpatskou oblastní radou je pro nás zárukou toho, že se materiál dostane do těch správných rukou,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Ve čtvrtek večer vyrazily celkem tři kamiony, z nichž dva poskytla společnost Isolit-Bravo, za což velmi děkujeme. Třetí kamion vypravilo ve spolupráci s firmami město Moravská Třebová. Jeden z našich kamionů je plně naložen zdravotnickým materiálem, o který nás požádala sama Zakarpatská oblastní rada. Jedná se především o materiál, který není možné pořídit ve volném prodeji, a proto jej dodala naše Nemocnice Pardubického kraje,“ řekl hejtman.

foto: Pardubický kraj

Další kamiony vyrazí ještě o víkendu
Krajský velkokapacitní sklad v České Třebové by měl v průběhu víkendu vypravit další kamiony. Zároveň v neděli očekává příjem další humanitární pomoci. „V tuto chvíli předpokládáme, že bychom ještě v pátek nakládali další dva kamiony, které se opět vydají směrem na Zakarpatí. O dalších konvojích jednáme na počátek týdne. Zároveň bude v neděli ve skladu probíhat příjem dalšího humanitárního materiálu z celého našeho regionu,“ vysvětlil hejtman Netolický.