ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ještě než se naplno mohlo rozběhnout měření sil profesionálních hasičů, muselo být učiněno za dost formálním záležitostem, konkrétně nástupu. Jeho svědkem byli zástupci měst Česká Třebová, Letohrad a samozřejmě domácího Ústí nad Orlicí. Následně byla zahájena sportovní část 29. pokračování “Orlické věže”. “Na centrální stanici Ústí nad Orlicí se dnes sjelo asi 54 soutěžících, kteří soutěží ve výstupu na cvičnou věž do 4. podlaží,” sdělila OIK TV tisková mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Mohlo by se zdát, že na v porovnání s předchozími ročníky nižší účasti se podepsalo chladné a deštivé počasí. To sice závodníkům znepříjemnilo život, ale hlavním důvodem úbytku byla pravděpodobně skutečnost, že “Orlická věž” nebyla zahrnuta  do Ligy České republiky ve výstupu na věž.

“Je tady dobré, že je tady natažený ten tartanový náběh, ale i tak se tam nanosí ta antuka a klouže to. A na té věži také. Tam už pak záleží na té zkušenosti těch závodníků, jak se s tím kdo vyrovná,” řekl Vladimír Janko, závodící za HZS Kraje Vysočina. “Počasí nám určitě moc nepřeje. Po dlouhé době je takto ošklivé počasí, ale s tím bohužel se nedá nic dělat a hasiči musí být připraveni i na tuto variantu,” doplnila tisková mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Nejrychleji si se všemi nástrahami poradil Vladislav Filip. Vyslanec Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje – Kolín na věž vystoupal za 14 sekund a 27 setin. Druhý skončil Jan Vyvial z HZS Ostrava a třetí Martin Viktora z HZS Středočeského kraje. Nejlepším domácím závodníkem byl celkově čtvrtý Jakub Paulíček.