ÚSTÍ NAD ORLICÍ – “Orlická věž” takový je název prestižní celorepublikové soutěže v hasičském sportu, která se už po dvacáté sedmé konala v Ústí nad Orlicí. Mimořádného výsledku dosáhl borec z Ostravy, kterému se podařilo překonat rekord z roku 2003.

Na start Orlické věže se letos postavilo 96 závodníků z celé České republiky, převážně z profesionálních sborů. Utkali se v jediné disciplíně z celého požárního sportu, a to ve výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže. Úkolem každého závodníka je, se v co nejrychlejším čase dostat do posledního patra věže pomocí jednohákového žebříku. “Uběhne s ním vzdálenost 37,5 metru ke cvičné věži, kde ho zavěsí do prvního okna, vyleze do toho prvního okna, v okně sesedne, převěsí do dalšího okna opět sesedne, převěsí do posledního okna, opět sesedne a končí vlastně došlapem obouma nohama,” upřesnil pravidla Roman Studený, ředitel, HZS Pardubického kraje ÚO Ústí nad Orlicí. “Hasiči mají čtyři pokusy a rekord od roku 2003 drží Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje s časem 13,68,” doplnila tisková mluvčí HZS Pardubického kraje Vednula Horáková.

Letos rekord pokořil Kamil Bezruč z HZS Ostrava, který věž zdolal za 13 vteřin a 67 setin. V absolutním pořadí tak obsadil první místo. Držitel dosavadního rekordu byl na druhém místě se ztrátou šesti setin vteřiny. Na třetím místě pak Karel Ryl z HZS Ostrava s časem 14:28. Z našeho regionu si nejlépe vedl profesionální hasič Lukáš Flach ze stanice Ústí nad Orlicí, který věž zdolal za 15:35.