LANŠKROUN – Na tříposchoďové budově polytechnického centra, která vyrostla u Základní školy Dobrovského v Lanškrouně, čekají dělníky ještě mnohé práce. Na stavbě se začalo v loňském roce, kdy byly zbourány staré dílny a místo nich vyrostla tato budova. “Byly tam nějaké problémy se zakládáním, protože je to založeno na pilotech, hlubokých 11 metrů, špatné podloží. No a potom je tam nosný skelet a vyzdívky,” přiblížil stavbyvedoucí Karel Balcárek.

V současné době jsou dosazená všechna okna a radiátory. Přízemí je spojené se stávající školní budovou rampou a první nadzemní patro schody. Ve vzniklém prostoru mezi hlavním schodištěm má být umístěn výtah, který zajistí bezbariérový přístup do všech pater. Celá budova je již zastřešená. “Je to ocelový krov, střecha. Potom je tam vlastní krov dřevěný, no a krytina je bezazbestová čtverec černý,” popsal Karel Balcárek. Zvenku probíhají přípravy na omítnutí budovy a na oknech z jedné strany centra mají být přidělané venkovní žaluzie. “Určitě nějaký problémy nastanou a po stránce technologické, schnutí, vysychání objektu, protože to nebylo zastřešené a dosti vody tam je, ale to se musí zvládnout všechno,” dodal Karel Balcárek.

V podkroví se nachází učebna rodinné výchovy, kuchyňka a aula, která by měla být opatřena vlastním audiovizuálním systémem. K dispozici tam má být 30 jednostolků. První nadzemní patro patří přírodovědné učebně a místnostem zaměřeným na mechaniku a robotiku. Po celém patře probíhají přípravy na lití podlah. Přízemí má patřit kovodílně, dřevodílně a keramické dílně s pecí. Stavba za necelých 50 milionů korun, na kterou město získalo devadesáti procentní dotaci má být hotová do konce července.