LANŠKROUN – V Nádražní ulici vyrůstá nový kulturní dům. Ten sestává ze dvou částí. První z nich je bývalá zlatnická vila, jejíž rekonstrukce se blíží ke zdárnému závěru. “Vila je v dobré kondici, probíhají tam řekl bych dokončovací práce. Máme všude podlahy, montují se světla. Jsou namontovány zásuvky, vypínače,” měl možnost během kontrolního dne vidět starosta města Radim Vetchý.

Uvnitř budovy byly nainstalovány dveře a výtah. Pracuje se na obkladech a také nátěrech vnitřních fasád. Zbývá zhotovit restaurování stropu v technickém salonku.

Co se týče druhé části objektu, tedy novostavby, tak ta je podle starosty města Radima Vetchého dokončena zhruba z osmdesáti procent. “Máme časové problémy s dodacími lhůtami. Stavba nám hlásí problémy i s dodávkami některých materiálů, očekávám, že budeme ještě termín prodlužovat,” sdělil OIK TV Radim Vetchý. “Ty problémy se řeší. Jednak je to složitá stavba co do rozsahu, jednak je to poměrně náročná stavba co do designu, architekti mají určité požadavky, které se neustále dopřesňují,” uvedl stavební dozor Jiří Hudeček.

Jasnou podobu už získávají parkovací plochy a další prostory v okolí budoucího kulturního stánku. “Za novostavbou dokončují parkoviště pro přibližně 55 automobilů, autobus. Dělají se opěrné zdi. Už nám svítí ulice Krátká,” řekl starosta Vetchý.

Změny v harmonogramu stavby se promítnou na jejím rozpočtu. Zakázka byla původně vysoutěžena za 137 milionů korun bez DPH. “Prozatím máme schváleny dodatky s navýšením víceprací. Ty jsou někde okolo pěti procent z vysoutěžené částky, což považuji za velice solidní,” doplnil Radim Vetchý.

Přestože bylo avizováno, že Kulturní dům Lanškroun bude do takzvaného ostrého provozu uveden v lednu 2019, zatím to vypadá, že první akce by se v něm mohly konat v únoru příštího roku.