ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Proces výstavby centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici postupně pokračuje. V polovině února nabylo právní moci územní rozhodnutí, také kraj požádal o zahájení stavebního řízení a vydání stavebního povolení. V souladu s požadavkem Krajské hygienické stanice byla zadána hluková studie na řešení hlučnosti nejen nového, ale i stávajících objektů. “To hlavní opatření je právě na stávajících objektech a na tom, aby se tato hlučnost snížila na minimum. A to si myslím, že se nám podaří. To znamená, že ve výsledku, až zrealizujeme naše záměry, tak vlastně ve výsledku bude hlučnost obou objektů mnohem nižší než je v současné době,” řekl Ladislav Valtr, člen Rady Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví. “My samozřejmě ve spolupráci s investorem jako uživatelé hledáme všechny možné způsoby, jak omezit tyto nepříjemné, negativní dopady na okolní prostředí,” okomentoval Karel Kohoutek, náměstek léčebné péče, Orlickoústecká nemocnice.

Nižší hlučnosti, která byla jedním z požadavků odpůrců výstavby, by mělo být dosaženo zejména úpravami na vzduchotechnice stávajícího objektu. Na základě připomínek obyvatel dotčené lokality došlo i k dalším úpravám projektu. “Tak jak jsme slíbili, snižujeme ten objekt z pěti pater na tři patra a s tím, že můžeme garantovat, že nikdy v budoucnu ani nástavba nebude, protože to už je řešeno v rámci základů a postavením stavby a vůbec nosností, takže to bude dopředu dáno konstrukcí stavby,” upřesnil Ladislav Valtr. Podle Karla Kohoutka nespočívá hlavní přínos této stavby jen v centralizaci příjmu pacientů. Má se rozšířit i počet lůžek pro intenzivní péči, kterých má nemocnice dlouhodobě nedostatek. “V prvním nadzemním podlaží by měl být umístěn prostor toho vlastního centrálního urgentního příjmu, nad ním by měla být umístěná lůžka intenzivní péče, jednak teda obecné intenzivní péče a jednak lůžka anesteziologicko-resuscitačního oddělení,” sdělil nám Karel Kohoutek.

Orlickoústecká nemocnice není jediná, kde má urgentní příjem vyrůst. “V koncepci Ministerstva zdravotnictví je v těch nejbližších letech vybudovat asi 80 centrálních urgentních příjmů plošně, ve všech nemocnicích v republice a je určitě velmi dobře, že Pardubický kraj na toto byl připraven,” dodal Karel Kohoutek. Vedle příprav na samotné zahájení dvouetapové stavby se řeší také financování celého projektu. Kraji se podaří celou investici, ve výši přes 446 milionů korun, zaplatit z vlastních zdrojů.