ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na začátku letošního roku se v rodišti Jaroslava Kociana začalo bourat. Řeč tentokrát není o bývalé textilce, ale o někdejší ubytovně se sídlem v ulici Dukelská. Budova, která je v majetku města, se přestavuje. “Máme hotovy kompletně bourací práce. Máme vyzděné všechny vnitřní příčky. Nyní probíhají práce na rozvodech, což se týká hlavně elektriky, která už je z velké části hotová, a začíná příprava vodovodu a kanalizace,” zhodnotil postup prací referent odboru rozvoje města MěÚ Ústí nad Orlicí Michal Nezdařil.

Cílem rekonstrukce je vybudování nových příbytků pro obyvatele města. Celkem má vzniknout jednadvacet bytových jednotek o velikosti 50 až 60 metrů čtverečních.

A jak na snahu radnice o zlepšení bytové situace reaguje veřejnost? “Já to vidím určitě pozitivně. Teď tady v Ústí určitě je problém s těmi byty, není jich dostatek, takže jednoznačně pozitivně,” sdělil OIK TV jeden z obyvatel. “Je to dobře, že se tam stavějí byty, to jsem ráda. Pro mladé,” uvedla jedna z dotazovaných žen. “Nové byty jsou asi potřeba. Lidi to asi kupovat budou. Záleží na ceně,” shrnul další obyvatel města.

Když už jsme se dostali k problematice financí, tak vězte, že přestavba ubytovny bude město stát 15,5 milionu korun. Z těchto zdrojů budou hrazeny i další činnosti. “Dokud neskončí zima, tak určitě práce budou probíhat vevnitř. Je potřeba dokončit rozvody, následně omítky, podlahy. Někdy na začátku léta, nebo konci jara, se přesuneme ven na fasádu, zateplení objektu,” nastínil budoucnost Michal Nezdařil.

Termín dokončení stavby je stanoven na letošní listopad. Další z řady kontrolních dní neodhalil žádné komplikace. Investiční akce běží podle předem stanoveného harmonogramu.