ÚSTÍ NAD ORLICÍ, LANŠKROUN – Nový druh služeb zaregistrovala od měsíce října orlickoústecká Charita. Pod názvem sociální rehabilitace bude ve svém Domě služeb v Lanškrouně poskytovat klientům i ubytování. Provozovat ji bude prostřednictvím Centra služeb v Lanškrouně.

Právě tam chce dát možnost lidem v bytové nouzi nebo stavu její přechodné krize šanci na nový začátek a při zařazování do normálního života jim aktivně pomáhat. Bytů s kuchyňkou a sociálním zařízením je celkem šest, jeden z nich je určen k bezbariérovému bydlení. Ubytovat se v nich může jak jednotlivec, tak například maminka s dětmi. Záběr Charity pro tuto službu je široký, v podstatě by měla zahrnout celý bývalý okres.

Při obsazování doufá ve spolupráci vedení měst a příslušných úřadů a institucí. První dva zájemce už Charita má. Nastěhovat by se mohli každým dnem. Kromě prostor k vlastnímu bydlení budou mít k dispozici také výtah, na patře společnou prádelnu a v přízemí potkávací místnost s kuchyňkou a společenské prostory pro další vyžití.