ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jeden z méně masových, ale o to více zajímavých sportů, se hraje na území města Ústí nad Orlicí. Soutěž nese název Orlická biliárová liga a v letošním roce se účastní deset týmů. Dva z nich se utkaly v orlickoústecké restauraci U Malinů.

Duchovním otcem této soutěže se stal Jiří John, který druhým rokem biliárovou ligu organizuje. Deset týmů z celého regionu se tak vzájemně střetává ve svých domovských hernách. Princip celé hry zní jednoduše, ovšem skutečnost je poněkud složitější. Každé utkání se hraje dohromady ve třech disciplínách, a to volná hra, volný kádr a jednoband. V nich se proti sobě utkají vždy tři hráči. Na vše dohlíží sudí vybraný z řad jednoho z týmů a takto se střídají po celé utkání.

Jiří John je nejenom organizátorem, ale také oporou týmu BK Orlice II, který se první říjnovou sobotu utkal proti domácímu družstvu U Malinů. Celý zápas byl velice vyrovnaný, a tak o výsledku rozhodovala jednotlivá zaváhání hráčů. Nakonec více štěstí a hráčského umu prokázali členové Biliárového klubu Orlice II, kteří zvítězili 10:8.