ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Rok co rok se profesionální hasiči sjíždějí na základnu do Ústí nad Orlicí, aby se na cvičné věži poměřili v jejím zdolávání na čas za pomoci žebříku. Letos byla soutěž připravena na pátek 17. května a chlubit se může už třiadvacátým pokračováním. Celkem se na start závodu v areálu orlickoústecké základny v Hylvátech postavilo 102 hasičůi z celé republiky a Slovenska.

Soutěží se o to, kdo nejrychleji vyšplhá pomocí jednostranného hákového žebříku do 4. patra. Od startu přitom musí se žebříkem v ruce uběhnout 32 metrů a s jeho pomocí se natřikrát dopravit až do desetimetrové výšky. Jak výkony ovlivní silný vítr, který ten den vál, si nikdo odhadnout netroufal. Pozdravit a podpořit závodníky přijel nejen hejtman Pardubického kraje, ale také generální ředitel HZS České republiky a ředitel krajských hasičů.

Několikanásobný mistr světa a Evropy v disciplínách nejtěžšího hasičského sportu Lukáš Novák si tentokrát soutěž užíval zcela netradičně z druhé strany, tedy jako divák. Orlická věž je každoročně spojena se Dnem otevřených dveří. Hlavně předškolní děti se vydaly k předvedení hasičské techniky poté, co hasičům ukázkově zafandily. Nejlepší byl nakonec Jakub Pěkný z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje, který vytvořil i nový rekord závodu – 13,68 sekundy. Z Orlickoústecka byl na osmnácté příčce nejlepší Václav Mikyska ze Správy železniční dopravní cesty Česká Třebová.