ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V okolí areálu “Koliby” pod Hrádkem u Ústí nad Orlicí se konal závod v terénní lukostřelbě. “Hrádecká terčová terénní” byla čtvrtým závodem v České republice podle mezinárodních lukostřeleckých pravidel IFAA.

Závod v terénní lukostřelbě spočíval zejména v umístění terčů v terénu na různých místech a na známé vzdálenosti, zhruba od deseti do šedesáti pěti metrů. Střílelo se na terčovnice rozmístěné například v lese nebo na louce. Závodníci měli na trase 14 terčů různých obtížností. Na některé se střílelo do kopce, na jiné z krátkých či dlouhých vzdáleností. Na každém stanovišti mohli závodníci použít čtyři šípy, celkem jich tedy vystřelili 112 za celý závod. Cílem bylo zasáhnout bílý střed na černém poli. Jsou i různé kategorie. “Je to rozdělený do věkových kategorií, kdy jsou žáci, zhruba do 12 let, potom jsou junioři do 18 let a od 18 do 55 let jsou dospělí a nad 55 jsou veteráni. Pak je to samozřejmě rozdělený podle druhů zbraní,” řekl nám ředitel závodu Pavel Šrut. Zbraně se dělí na tradiční reflexní luk, holý luk, lovecký kladkový luk bez omezení a kladkový luk bez omezení. “Celý okruh se jde dvakrát, protože by jich mělo být správně 28 terčů. Vzdálenost tady na Hrádku není moc velká. Tady to je zhruba kolem 2 kilometrů,” doplnil Pavel Šrut.

Někteří berou lukostřelbu jako příležitost k relaxaci. “Přivedlo mě k tomu asi velkej shon v práci a v životě, tak to je úžasná relaxační záležitost, tak naštěstí jsem to potkal a už asi 12 let se tomu věnuju,” sdělil nám Tomáš Laifr. Nejmladším účastníkem závodu byl desetiletý Jan Krtička, který závodí 3 roky. “Nejvíc se mi líbí, že to není klasický 3D, zvířata, ale terče a jinak jako dobrý,” podělil se s námi o dojmy Jan Krtička.

Z dvaceti šesti účastníků posbíral nejvíce bodů, celkem 527, Jiří Sedláček ze Sportovního klubu Nové Město nad Metují, který soutěžil ve veteránské kategorii s kladkovým lukem bez omezení.