ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Běžecké závody nejsou v našem kraji žádnou výjimkou, ovšem nočních půlmaratonů se tolik nevidí. V orlickoústeckém parku Kociánka se v podvečer začali shromažďovat běžci, kteří se přišli zúčastnit Nočního půlmaratonu městem. Pořádání tohoto závodu se zhostili lidé z organizací Rozhoupej město, TJ Sokol Ústí nad Orlicí a Orlický Tvrďák. “Vzniklo to všechno tím, že jsme pomáhali TJ Sokol Ústí nad Orlicí s olympijským během a přitom, když se běželo těch prvních 5 km městem, tak jsme si říkali, že bychom mohli uspořádat něco jinýho a rozhodli jsme se uspořádat půlmaraton,” přiblížil ředitel závodu Dalibor Adam.

Kromě klasických kategorií mužů a žen měli lidé poprvé možnost běžet i spolu se svými psy. Po odstartování závodu na trať vyběhlo 102 účastníků. “Běžíme tady z Kociánky směrem na horní sídliště, kde se přebíhá přes ulici Letohradskou, zahrádkama dolů na cyklostezku,” popsal část trasy Dalibor Adam. Po cyklostezce pokračovali podél řeky Třebovky až do Dlouhé Třebové, kde měli k dispozici občerstvení. Tam se otočili a stejnou trasou běželi zpět ke Kociánce.

Nejrychlejším účastníkem běhu se stal Jan Fátor, který necelých 22 km dlouhou trať zdolal za 1 hodinu 26 minut a 50 vteřin. “Trasa, žádné kopce, takže rychlá a výkon asi dobrý,” sdělil nám Jan Fátor. Druhou příčku obsadil Josef Novák a třetí Ondřej Wiedermann. Ti do cíle dorazili o necelých 15 vteřin později. Mezi ženami byla nejrychlejší Tereza Kalousová, která běžela jako náhradnice. Trať zaběhla za 1 hodinu 39 minut a 1 vteřinu. “Já jsem se tady zaregistrovala na poslední chvíli. Přišla jsem asi pět minut před startem, úplně jsem to neměla v plánu, ale nakonec to byl moc příjemný závod,” řekla nám Tereza Kalousová. Druhé místo obsadila Lenka Flídrová s časem 1 hodina 41 minut a 22 vteřin. Třetí byla Eva Norocelová, která trať zdolala za 1 hodinu 42 minut a 35 vteřin.