LANŠKROUN – Běžecký seriál Zemská míle odstartoval svůj další ročník. Na lanškrounský lehkoatletický stadion Romana Šebrleho zavítaly nejen děti, které měřily své síly na kratších vzdálenostech, ale i dospělí. První letošní závod doprovázelo chladnější počasí, ale ani tato skutečnost běžce neodradila. “Sami jsme překvapení, že na to jaká je zima opravdu dneska, tak dětí přišlo strašně moc, 90 dětí. Super, jsme spokojeni. Už ten závod má prostě svoje místo,” ředitel závodu Jindřich Sadílek.

Na trať hlavního závodu o délce 1 609 metrů se vydali nejen dospělí, ale i junioři a dorostenci. Všech 39 závodníků čekala 4 kola. První tři příčky mezi muži obsadili reprezentanti Vencl týmu z Ústí nad Orlicí. Nejrychlejší byl Patrik Vebr, který trať zaběhl za 4 minuty a 35 vteřin. “Zemskou míli jsem bral jako takový test před důležitýma závodama, jako je mistrovství republiky a vlastně závody ve Švýcarsku, na který se připravuju. A trošku nás limitovalo asi počasí, že byla větší zima,” řekl Patrik Vebr. Pomyslnou stříbrnou příčku obsadil Vojtěch Vondra s časem 4 minuty a 41 vteřin a pro třetí místo si o 4 vteřiny později doběhl Dominik Vebr.

Mezi ženami patřila první dvě místa taktéž zástupkyním Vencl týmu z Ústí nad Orlicí. Jako první doběhla Michaela Šilarová v čase 6 minut a 3 vteřiny. “Jsem se těšila, protože to je jeden z prvních letošních závodů a běželo se překvapivě o hodně líp, než jsem čekala, protože jsem teďka měla docela zdravotní problémy, tak jsem čekala, že to bude horší” svěřila se Michaela Šilarová. Druhou příčku obsadila Tereza Šedová s časem 6 minut a 6 vteřin a pro pomyslný bronz si doběhla reprezentantka ISCAREXU Česká Třebová Lenka Flídrová v čase 6 minut a 8 vteřin.

Další pokračování seriálu je naplánováno na 14. června.