ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Okolí Andrlova chlumu u Ústí nad Orlicí hostilo 16. kolo východočeského poháru v orientačním běhu. Chladnější a mlhavé počasí závodníky neodradilo.

839 účastníků se utkalo ve třiceti osmi kategoriích. Účastníci měli za úkol oběhnout danou trať tvořenou kontrolami, v co nejrychlejším čase. “Jsou kategorie od těch nejmenších dětí až po nejstarší veterány a samozřejmě principem orientačního běhu je oběhnout ten svůj počet kontrol ve správným pořadí. To znamená někdo má těch kontrol třeba šest, má jednodušší jako malé děti a ty dospělé kategorie mají třeba 20 kontrol, řekneme už těžšího charakteru,” řekl nám ředitel závodu Kamil Koblížek. Na trase si závodník zaznamenal průchod kontrolou přiložením vlastního čipu, který si po celou cestu nesl s sebou. Mezi jednotlivými stanovišti si závodníci volili trasu dle svého uvážení. Někdo to vzal napřímo terénem, jiní si to k další kontrole oběhli po cestě. I délka tratí se lišila. “Děti to mají kolem dvou kilometrů a dospělí, tam už se pohybujeme kolem osmi kilometrů,” upřesnil Kamil Koblížek.

Martin Munzar se s námi podělil o své dojmy ze závodu. “Byl to takový nahoru a dolů terén, takže docela náročné, ale jde o to se proběhnout a to jsem splnil.” O výsledku nerozhodovala pouze fyzická kondice, ale i schopnost vybírat si tu nejlepší cestu terénem pouze s pomocí buzoly. “Bylo to docela těžký, bylo hodně podrostů a čistej les byl plnej jehličí, teda jehličí, stromečků, takže moc čistej nebyl, takže to bylo docela těžký, ale hezký. Jako opravdu to nebylo zadarmo. Nebyly to takový kontroly, že se běží a jenom se sbírá,” sdělila nám Květa Kubíková. Někteří závodníci měli díky občasným přeháňkám ztížené podmínky. “Běžela jsem 3 a půl kilometru a líbilo se mi to, jen mapa se rozpadá, protože trošku pršelo,” okomentovala Adéla Kubíková.

V ženské elitní kategorii zvítězila Marta Fenclová z OK Lokomotiva Pardubice s časem 65 minut a 36 vteřin. Mezi muži si prvenství vybojoval Tomáš Novotný z OK 99 Hradec Králové s časem 63 minut a 20 vteřin.