ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Velká cena Ústí nad Orlicí má za sebou jubilejní 30. ročník. Na start cyklistické časovky do vrchu se vydali jak profesionální závodníci, tak i amatéři z celé republiky. Pro všech 89 startů byl začátek tratě u rekonstruovaného mostu na Lázeňské ulici stejný. “Máme kategorii pro nejmenší, do 11 let a potom po deseti letech vlastně 70 až víc,” přiblížil rozdělení kategorií ředitel závodu Jindřich Šebek. Na výběr byly dvě tratě: silniční nebo terénní. Horská kola se kousek za startem uhýbala do lesa, cyklisté na těch silničních pokračovali po silnici vzhůru. “Silniční trať měří 3 800 metrů, má převýšení 228 metrů a trať pro horská kola je kratší, protože vede přímo Řehořovým dolem, ta měří 2 100 metrů a převýšení má stejný,” doplnil Jindřich Šebek.

Andrlův chlum zdolal na silničním kole nejrychleji Jakub Procházka za 9 minut a 39 vteřin. Mezi ženami zvítězila Martina Rábová, která trať zajela za 14 minut a 22 vteřin. Mimo jiné proběhlo i vyhlášení nejmladších účastníků, jimiž byla osmiletá dvojčata. “Jak sem startovala, tak sem hodně sprintovala, a pak už sem nemohla k tomu cíli, no a bylo to dobrý,” prozradila svůj průběh závodu nejmladší účastnice Jana Marie Lipenská.

Kategorii horských kol ovládl Milan Záleský. Terénní trať zajel za 10 minut a 9 vteřin. Zároveň se závodu zúčastnil i se silničním kolem, kde skončil na čtvrtém místě. V součtu obou časů byl nejrychlejší a stal se “Králem Andrláku”. “Závod hodnotím jako kvalitní trénink, časy nebyly úplně to nejlepší, ale doufám, že do dalších roků se to určitě bude zlepšovat,” řekl nám Milan Záleský. Titul “Královna Andrláku” nebyl udělen, ženy v terénním závodě zastoupeny nebyly.