LANŠKROUN – V areálu Střední školy zemědělské a veterinární se po roce opět konala soutěž pod názvem “Chlaďas”. V jejím rámci poměřili síly, a to doslova, mohutní chladnokrevní koně. My jsme byli s kamerou svědkem disciplíny “Těžký tah”. “Tam jde o to, který kůň utáhne nejvíc, v podstatě zjednodušeně řečeno, takže koně začínají na určité základní váze. A pak se přikládá. Každý musí absolvovat všechna kola, vyhrává ten, který utáhne nejvíc,” popsala hlavní organizátorka soutěže Hana Stehlíková.

Zmíněnou základní vahou bylo 700 kilogramů. S touto hmotností si všichni čtyřnozí soutěžící bez problémů poradili, a tak se po dvou stech kilogramech váha navyšovala. Hned tři koně utáhli 1 200 kilogramů. “Těžkému tahu” nakonec kralovali Nick a jeho kočí Michal Bančík. Společnými silami překonali vzdálenost dvanácti metrů.

Vítězové se tak mohli postavit po bok těm, kteří ovládli ostatní disciplíny, jimiž byly “Ovladatelnost v kládě” a “Vozatajská jízda”. Michal Bančík, Vladimír Hajtmar a Jaroslav Marvan předčili své konkurenty. “Máme tady dneska v těch oficiálních soutěžích 6 kočích. Přihlášeno bylo tedy víc, ale bohužel měli technické problémy na cestě, takže nedorazili, a celkem asi 12 koní,” uzavřela hlavní organizátorka soutěže Hana Stehlíková.