LANŠKROUN – V  areálu školního statku  Střední zemědělské školy v Lanškrouně proběhl další ročník soutěže chladnokrevných koní Chlaďas. Tohoto ročníku se zúčastnilo 14 kočích s 22  koňmi.  “Soutěž Chlaďas je soutěž pro koně chladkokrevné pro chladnokrevná plemena a vlastně je to taková soutěž, která ukazuje, co ty koně dokážou, k čemu jsou šlechtěný” řekla Hana Stehlíková, organizátorka souteže.

Časový limit  na absolvování závodu při ovladatelnosti v kládě jednospřeží byl stanoven na 7 minut. Každých dalších 30 vteřin znamenalo pro kočího a koně pětibodovou penalizaci. Na účastníky bylo celkem připraveno 8 překážek. Příprava je v každém sportovním odvětví důležitým základem úspěchu, v tomto případě jde zejména o sladění kočího a koně.

Kvůli stále častějšímu využívání strojů je využití koní v terénu dnes již spíše vzácností, stále jsou však nenahraditelní při práci v těžkých podmínkách.

Ovladatelnost v kládě jednospřeží nejlépe zvládl Jaroslav Marvan z Lanškrouna, dvojspřeží pak Martin Prokš st. V rámci vozatajské jízdy jednospřeží dominoval Otakar Kubíček, dvojspřeží ovládl Martin Prokš ml.  Těžký tah vyhrál Jiří Knapovský.