LANŠKROUN – 12 stanovišť čekalo na návštěvníky, kteří zavítali na “Den zemědělské školy”. Příchozí si mohli prohlédnout kombajny a další techniku. Kdo chtěl, měl možnost vyzkoušet si jízdu traktorem.

Dalším lákadlem byl králičí hop, tedy jakýsi parkur pro králíky. O tréninku čtyřnohých závodníků promluvila vicemistryně ČR Barbora Žáčková. “Záleží to na konkrétním králíkovi hodně. Nějaký to pochopí hned na prvním tréninku, nějaký potřebuje třeba půl roku trénink. Nebo nějaký to třeba nepochopí nikdy vůbec. Je to prostě jako u lidí, každý králík je malý pán. Každý má svoji vlastní hlavu a povahu,” řekla Barbora Žáčková.

Totéž pravděpodobně platí i o psech, kteří se předvedli v rámci ukázky sportu zvaného agility. O pozornost se ucházely také kuřátka či krávy. V nabídce aktivit nechyběla lukostřelba.

Rušno bylo i na dalších zastávkách. “Uvnitř školy jsme připravili ukázku pitvy, připravili jsme ukázku zároveň s ochutnávkou toho, co jsme schopni a co vyrábíme z mléka,” sdělil OIK TV ředitel SŠ zemědělské a veterinární Lanškroun David Hruška. Ochutnat bylo možné i hovězí maso ze školního chovu, na který upozorňuje nově odhalená busta.

Na “Zemědělce” však mají blízko také ke koním. Jezdecký klub uspořádal 38. ročník parkurového závodu “O hliněný pohár”. K účasti se sjeli jezdci z celé republiky. “Je jich tu 115. Samozřejmě v hobby soutěžích je jich jenom ojediněle. Ostatní jsou v oficiálních soutěžích,” uvedla hlavní rozhodčí závodu Marta Nováková.

První místo za vítězství v jedné ze soutěží zůstalo v Lanškrouně. Znalost domácího kolbiště využila Denisa Prokopová. “Bylo to super. Jako každý rok. Už tady jsem asi popáté. Je tady ta atmosféra suprová, parkur byl suprově postavený. Šlo to točit, kde se dalo, takže já myslím, že super,” zhodnotila závod reprezentantka školního jezdeckého klubu Denisa Prokopová.

S podobnými zážitky možná ze závodů odjížděli i další účastníci.