LANŠKROUN – Městské muzeum si pro návštěvníky připravilo novou sezónní výstavu. Tentokrát na téma Největší záhady a tajemství světa. Formou replik, faksimilií, maket a modelů byly veřejnosti představeny nejzáhadnější předměty na světě. Ředitelka muzea o každém z nich pohovořila na vernisáži, kterou doplnil i videomapping na Turínském plátně. Hudební program obstaral Historic Quartet. “U příležitosti vzniku této výstavy bylo jednáno s mnoha odborníky z celého světa. Albert Einstein říká, že nejkrásnější věc, kterou můžeme poznat, je právě záhada,” přiblížila Marie Borkovcová.

Vernisáže se zúčastnil i spoluautor makety Ďáblovy bible z 15. století, která je údajně největší rukopisnou knihou na zeměkouli. Podle legendy ji napsal mnich z kláštera v Podlažicích za jednu noc. “Ta kniha má vnější rozměry, váhu a velikost úplně stejné jako originál, který je momentálně uložen ve Švédsku v Královský knihovně,” sdělil nám Jiří Fogl. Jedním z dalších exponátů výstavy je Mitchell-Hedgesova lebka. “Můžeme říci, že i nejhodnotnějším exponátem na výstavě je právě tato křišťálová lebka. Je to replika 1:1. Jedná se o 5,5 kg čistého křišťálu. Replika byla vyrobena v Číně,” doplnila Marie Borkovcová. Mimo jiné mohou návštěvníci spatřit i Voynichův rukopis nebo Tutanchamonovu trubku. “Replika má na konci 24 karátové zlato a také bylo vyrobeno i tlumítko dřevěné a vlastně nevíme jestli pořád vyvolává ještě tu zkázu,” dodala Marie Borkovcová.

Své dojmy nám sdělili i návštěvníci vernisáže. “Zaujalo mě úplně všechno, teď stojím u té lebky a jsem teda překvapená, co všechno se stalo v minulosti.” “Mě nejvíc uchvátila ta Ďáblova bible, ta je nejhezčí ze všeho snad.” “Ten křišťálovej, ta lebka. Je to teda velice zajímavý. To jsem nevěděla až doteď, aspoň ne ty podrobnosti.” Nejen tyto předměty, ale i několik dalších, si můžete přijít prohlédnout do Městského muzea do 26. května.