ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Od 13. prosince si zájemci mohou přijít prohlédnout výstavu s názvem “Půvab dřevěné hračky” do Městského muzea v Ústí nad Orlicí. Mezi desítky hraček různých tvarů, barev i velikostí si každý může najít to své. Dle Radima Urbánka se před Vánoci toto téma samo nabízelo. “Logicky se nabízelo téma dřevěné hračky. Je to téma zajímavé pro děti a hlavně dřevěná hračka byl typický vánoční dárek po celé 20. století a i s malým přesahem do století 19.,” řekl ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek.

Nachází se zde celá řada různých hraček od aut, vláčků přes panenky, po jejich celé pokoje. Největší z nich je jeřáb, který se dodával zejména pro děti do školky. “Dovolím si upozornit na dva významné okruhy. To jedno jsou hračky bohužel již zaniklé firmy Blank odsud z Ústí nad Orlicí. Kdy s výrobou firma začala už v 80. letech 19. století,” sdělil nám Radim Urbánek. Zajímavostí je, že se za celou dobu jejich výroba nezměnila. Pořád dělali stejné typy, mezi kterými byly i pohyblivé hračky, např. bubnující šašek.

Druhou záležitostí jsou takzvané Jedlinské hračky, vyráběné dětmi v obecné Jedlinské škole. Ty Českou republiku proslavily i v zahraničí. “Byla to opravdu mimořádná věc v rámci celé tehdejší republiky, protože v roce 1924 s nimi dokonce získali stříbrnou medaili na veletrhu, mezinárodním veletrhu v Paříži,” řekl Radim Urbánek. Učitel Antonín Kavka nechal v rámci výuky děti hračky za první republiky vyrábět. Ty si touto prací vydělávaly na školní pomůcky a kvalita vyučování mohla být posunuta kupředu. “Výstava, protože věříme tomu, že je to zajímavé a atraktivní téma, trvá až do 24. února a není jenom přes to vlastní vánoční období,” dodal Radim Urbánek.

Dospělí si tak mohou najít čas a přijít si zavzpomínat na své mládí, případně ukázat dětem, s jakými hračkami si hráli oni.