ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Stejně jako se začíná rozbíhat rok 2014, začíná být živo také na kulturních scénách České Třebové i Ústí nad Orlicí. Městské instituce pověřené kulturními událostmi připravily pro letošní rok program, který se bude opírat jak o akce zavedené, tak novinky.

Příznivci kultury v České Třebové se opět mohou těšit na celou řadu akcí, které se uskuteční v rámci „Divadelního předplatného“ i „Klubu přátel hudby“. Zážitky však přinesou i události, jež Kulturní centrum připravilo mimo předplatitelské programy. Do města, jímž protéká řeka Třebovka, přijede zazpívat a zahrát například Radůza. Specialitou bude koncert klavírního virtuosa Lukáše Vondráčka. Opěrným bodem budou tradiční akce jako „Hudební festival Antonína Bennewitze a také „Varhanní festival Zdeňka Pololáníka“.

Ten letos oslaví 10. jubileum od svého založení. Pro tuto příležitost přislíbil skladatel, podle nějž se festival jmenuje, napsat novou skladbu. Ta nebude jedinou zvláštností. Lucie Žáková představí varhanní koncert pro čtyři ruce a čtyři nohy. Několik lahůdek mimo předplatitelské programy, které opět nabídnou mnoho zajímavých událostí jak z oblasti divadla, tak hudby, si připravilo také orlickoústecké Klubcentrum. Jednat se bude například o projekt Michala Horáčka „Mezi námi“ či gangsterskou pohádku „Bláznivý Petříček“ Tatiany Vilhelmové a Vojtěcha Dyka.

Zmíněné akce by měly být lépe přístupné všem kulturním nadšencům, od února by totiž měl začít fungovat online systém pro prodej a rezervaci vstupenek. Opět proběhne festival se soutěží „Kocianovo Ústí“, chybět nebude „Český videosalon“ či „Rockový festiválek“, jenž kapelám z regionu nabídne možnost kvalifikovat se na městskou slavnost pod názvem „Město v pohybu“. Ta letos oslaví 15. výročí, a tak bude mít speciální program. Organizátoři chtějí pozvat interprety, kteří by si v rámci letošního ročníku odbyli premiéru. Plány akcí na rok 2014 ještě nejsou kompletní, a tak se příznivci kultury mohou těšit na další překvapení.