ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Program letošního „Kocianova Ústí“ bude opět zasvěcen zavedeným akcím. Obě budou mít jubilejní příchuť. Již 55. ročníku mezinárodní „Kocianovy houslové soutěže“ se zúčastní 42 hudebníků ze všech koutů světa. Soutěžní boje budou zahájeny 8. května.

Laureát soutěže i vítězové čtyř věkových kategorií se divákům představí na závěrečném koncertu. O oceněných bude opět rozhodovat porota mezinárodního složení. Poprvé ve druhé soutěžní kategorii bude bojovat reprezentantka domácí školy Hana Jasanská. I ona se v budoucnu možná zařadí po bok uznávaných profesionálů, kteří se publiku představí v rámci 8. ročníku hudebního festivalu. Ten bude kromě jiného poctou mistrovi ke 130. výročí jeho narození.

Naplánován je koncert a dvě výstavy. Jedna se bude týkat mistrova dětství, druhá jeho žen. Celkově festival nabídne 6 koncertů. Mezi účinkujícími nebude chybět řada známých jmen, mezi jinými i houslový mág Jaroslav Svěcený, jenž se divákům představí hned třikrát. Na tradičních i nových adresách festivalu se budou milovníci hudby od 6. do 11. května scházet v prostorách ZUŠ Jaroslava Kociana, Roškotova divadla, Chrámu Nanebevzetí Panny Marie a nově také v Hernychově vile.