ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Taneční sdružení Eva a soubor C-Dance Evy Veverkové uspořádaly patnáctý ročník celovečerního tanečního představení Běh na dlouhou trať. Letos akce připomněla hned několik výročí.

Soubor moderního scénického tance C-Dance slavil třicet pět let od svého vzniku. Založila jej Eva Veverková, která by letos oslavila sedmdesát let. “Vlastně Eva je taková matka toho tance tady v Ústí nad Orlicí a bohužel tady s náma Eva nemůže být, takže je tady s náma její maminka, paní Štanclová, a to je naše taková, ona to sama říká, že je i naše maminka, a že jsme její děti, takže aspoň s ní tady můžeme být,” řekla nám Karolína Vašková. Eva Štanclová letos slaví své devadesáté páté narozeniny. V roce 1951 založila taneční obor na místní Základní umělecké škole a k tanci vedla i svou dceru Evu. “Jsem pyšná taky proto, protože jsem ji já učila 8 let a přeju si, aby opravdu tak pracovali, dál ten soubor, aby donesl tu pochodeň toho umění, krásného, tanečního, ještě dál a výš,” pověděla Eva Štanclová. “My jsme si připravili choreografii právě Evy Veverkové, která je na úvod, s názvem Ikariáda,” dodal Josef Papáček.

Hostem večera byl profesionální taneční soubor Pražský komorní balet Pavla Šmoka, který se představil s choreografií “Po zarostlém chodníčku”. Zakladatel Pražského komorního baletu Pavel Šmok strávil část života v nedaleké Nekoři a měl k našemu regionu blízko.

Eva Veverková, jejíž choreografie provázely celý večer v Roškotově divadle, vychovala spoustu tanečníků a choreografů působících na profesionálních scénách. “Kvůli jednomu tanečníkovi bývalému jsme zopakovali tanec, pracovní název je “haťa paťa”, a jinak se to jmenuje “Hledej!”, takže to doufám, že se diváci pobaví,” sdělila nám Karolína Vašková.

Aby se na pódiu jen netančilo, byl vyzván k pronesení pár slov i ředitel Základní umělecké školy Jaroslava Kociana, Jiří Tomášek. Tanečníci za oponou se mezitím připravili na další choreografii nesoucí název “Z mého života”. S ní se představil opět Pražský komorní balet. Večer zakončila ukázka různých choreografií Evy Veverkové, díky kterým si příchozí připomněli uplynulých třicet pět let existence souboru C-Dance.