ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Tak trochu do podoby fotbalového stadionu se proměnil prostor Malé scény. Netančil zde však madridský “Bílý balet”, ale soubor C-Dance Evy Veverkové. Ten si při příležitosti konání 14. ročníku tradičního “Běhu na dlouhou trať” pozval několik hostů. Zejména žáky a žákyně ZUŠ Jaroslava Kociana. “Vycházeli jsme z toho, že žáci tanečního oboru ZUŠ, především ze třídy paní učitelky Hýbalové, jsou nyní našimi pokračovateli v souboru. Měli tři tance svoje samostatné a na jednom tanci jsme se podíleli,” sdělila OIK TV členka souboru C-Dance Radka Vašková.

Některé členy seskupení, které v současné době vede Josef Papáček, mohlo publikum vidět v akci hned několikrát. Vystoupili totiž také se spolkem Honorata. “Jsme moc rádi, že soubor C-Dance si nás pozval, protože s ním spolupracujeme, jsme jeho členky, takže proto jsme i tady. Ale můžu říct, že soubor C-Dance a Honorata je úplně něco jiného, takže je to vlastně zkušenost jiná,” řekla choreografka souboru C-Dance a spolku Honorata Karolína Vašková.

Do celkového počtu deseti choreografií přispěla Honorata dvěma vystoupeními. Jedno mělo nádech východu a ukrajinských tanců, druhé odkazovalo ke Skandinávii. “Inspirovali jsme se severskými tanci. Tancujeme na skupinu Värttinä, takže je to všechno koncipováno do toho severu,” doplnila Karolína Vašková.

V programu večera se dostalo také na bubeníky ze skupiny Mortem. Hlavně se však tančilo, a to i s boky jako skříň. Tak byla nazvána poslední choreografie tanečního maratonu. “Boky jako skříň vznikly loni pro plesovou sezonu jako předtančení, a tak jsme si řekli, že zase zakončí to dnešní představení docela vesele,” uzavřela členka souboru C-Dance Radka Vašková.