ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Desátý ročník večerů Běh na dlouhou trať, který pořádá ústecký taneční soubor C-Dance, byl ve znamení vzpomínek na zakladatelku souboru Evu Veverkovou. Podzimní část Běhu byla v sobotu 24. listopadu uvedena v Roškotově divadle.

Eva Veverková se jej poprvé nemohla osobně zúčastnit, protože v červenci předčasně zemřela. Tanečníci připravili do vestibulu divadla speciální vzpomínkovou výstavu. Příchozí mohli před divadlem zapálit svíčku na její počest. Samotný program byl ještě pestřejší, než jsou pravidelní diváci zvyklí. Záměrem bylo přednést deset různých choreografií, které by mapovaly vývoj právě uplynulých deseti let. Jak nám řekla jednatelka C-Dance Radka Vašková, po smrti Evy Veverkové byl nakonec koncept upraven tak, že první choreografie byla věnována památce zakladatelky souboru.

Začátek programu byl poznamenán pozdním příchodem diváků bez zakoupeného lístku, takže vzniklo dvacetiminutové zpoždění. I přes to, že samotný program to nijak nenarušilo, by bylo do příštího ročníku vhodné, aby diváci více využívali předprodeje, který je dopředu ohlašován s dostatečným předstihem. Dramaturg Josef Papáček připomněl, že letošní desátý ročník Běhu na dlouhou trať je také předzvěstí příští sezóny, která bude celkem třicátá od založení C-Dance. Jako nejstarší taneční amatérský soubor by chtěli jubileum oslavit společně s nejstarším profesionálním souborem – Pražským komorním baletem Pavla Šmoka. I kdyby se společné vystoupení nepodařilo zrealizovat, díky bohatému připravovanému programu nebudou příznivci tance v Ústí nad Orlicí o nic ochuzeni.