ČESKÁ TŘEBOVÁ – Město Česká Třebová dokončilo první etapu výstavby nového atletického stadionu Na Skalce. Kolaudace šesti dráhového oválu se sprinterskou rovinkou proběhla 22. října.

Rekonstrukcí běžeckého oválu se zázemím pro jednotlivé disciplíny se město začalo zabývat již minulý rok. “K letošnímu 30. září byla ta první etapa dokončena. Dílo bylo dokončeno podle smlouvy, zhruba ta hodnota je 19 milionů korun,” sdělil nám Karel Švercl. 6 milionů korun z celkové částky hradila dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Zbytek šel na bedra města.

Zrekonstruovaný stadion nabízí sportovcům nový polyuretanový povrch místo původní škváry. Čtyř set metrový ovál odpovídá sportovním normám a potřebám pro pořádání závodů. Obsahuje šest drah, běžeckou rovinkou a odbočku s vodním příkopem. Místní běžecký klub již svůj zájem o trénování v areálu projevil. “Nastínil jakým způsobem by zde chtěl fungovat. Nastínil nějakej počet tréninků a podobný věci. Ze strany škol zatím žádná odezva není. Ono je to poměrně čerstvé,” dodal Zdeněk Řehák. Dále nebyl opomenutý ani sektor pro skoky. Trénovat se zde může skok do dálky, trojskok, skok do výšky a skok o tyči. Svůj prostor mají i vrhačské disciplíny, mezi které patří vrh koulí a oštěpem. Součástí areálu je i fotbalové hřiště s přírodním povrchem a zpevněná startovací plocha pro požární sport.

“Ten areál je přístupný veřejnosti, to znamená i těm oddílům zdarma. Samozřejmě bude tam jistý rozdíl v případě pořádání závodů nebo něčeho takovýho do budoucna, uvidíme jak se to bude vyvíjet,” řekl Zdeněk Řehák. V zimních měsících je otevřen od 8 do 18 hodin, v létě pak od 8 do 20 hodin, za předpokladu respektování návštěvního řádu.

Rekonstrukce atletického stadionu by nebyla úplná bez druhé etapy, která obsahuje stavbu tribuny. Ta má zajistit technické zázemí, například: sklady, sociální zařízení, šatny a kryté sezení. “Tato část je záměrem města na rok 2018 a 2019 a město již tedy podalo žádost o dotaci na Ministerstvo školství a tělovýchovy a ta dotace je tedy směřována na rok 2019,” doplnil Karel Švercl.

Zrekonstruovaný atletický ovál s modrou barvou, která ladí se zimním stadionem stojícím hned vedle, může již nyní přivítat sportovce z řad studentů, sportovních klubů či jednotlivců.