PARDUBICKÝ KRAJ – V souvislosti s informací, že byly dvě laboratoře Nemocnice Pardubického kraje (v Pardubicích a v Litomyšli) zařazeny na seznam těch, které mohou vyhodnocovat odběry na koronavirus, se zejména v Litomyšli objevila řada občanů, kteří se chtěli nechat otestovat. Níže proto posílám stanovisko společnosti a prosím za případné upřesnění informace.

Nemocnice Pardubického kraje veřejnost na přítomnost koronaviru netestuje.

V pátek 13. března v odpoledních hodinách jsme obdrželi povolení od Národní referenční laboratoře, že dvě naše laboratoře, a to v Pardubicích a Litomyšli, mohou testy provádět. To v tuto chvíli znamená pouze tolik, že vzorky už nebudeme muset zasílat mimo Pardubický kraj. V současné době čekají, až jim budou doručeny testovací soupravy.

K testování na koronavir v laboratořích NPK musí být pacient indikován krajskou hygienickou stanicí nebo lékařem infektologem, sám si vyšetření a test zaplatit nemůže.

Znovu prosíme spoluobčany, aby v případě podezření na koronavirus do nemocnice nechodili, ale snažili se TELEFONICKY kontaktovat svého praktického lékaře, linku 112 nebo přímo příslušnou krajskou hygienickou stanici.