ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Skupina umělců zabývajících se tancem a tanečním divadlem uspořádala v orlickoústecké ZUŠ Jaroslava Kociana třídenní seminář. Na Zimní taneční setkání dorazilo 15 zájemců z celé republiky. “Jsou tady především pedagogové ZUŠ, ale i nepedagogové. Prostě i lidé, kteří se současným tancem zabývají na amatérské nebo poloprofesionální úrovni,” prozradil taneční pedagog a choreograf, Michal Záhora.

Během semináře si všichni přítomní vyzkoušeli různé taneční techniky. “Ti účastníci skrz ten den jdou několika různými semináři a jdou několika oblastmi, které postihují ten současný tanec, jako v komplexu, aby měli nějaký ucelený přehled, ucelený zážitek z toho,” přiblížil Michal Záhora. Někteří si přijeli pro nové poznatky zejména kvůli osobnímu rozvoji. Jiní je chtějí následně využít v praxi a předat je dalším lidem. “Já teda práci vidím těchto pánů a paní jako poprvé se setkávám, takže pro mě je to zas trošku jiný pohled na tanec. Určitě si z toho něco vezmu a chtěla bych to použít. Proto tady jsem, pro tu inspiraci,” řekla nám účastnice kurzu, Soňa Paskerová.

S lektorkou tance Dagmar Chaloupkovou se věnovali zejména improvizaci. S tanečníky se soustředila na pár bodů. “Primárně základům práce s centrální osou těla, práce s tělesnými těžištmi, s návazností pohybu, se vztahy jak vlastně mezi nimi, tak i ve vztahu k muzice,” popsala Dagmar Chaloupková. Součástí výuky byl i živý hudební doprovod. “Pro nás je v současném tanci vlastně téměř nezbytností pracovat s hudebníky nebo s hudebníkem, minimálně jedním v hodině, jelikož dochází k takové živé interakci a speciálně pro hodiny improvizace je to nesmírně důležité,” dodal Michal Záhora. Toto taneční setkání bylo v Ústí nad Orlicí již potřetí. Třeba se jeho příznivci dočkají i dalšího pokračování.