I v poměrně teplém letošním lednu se našel den zimních krás. (foto: Stanislava Dvořáková)

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jako by vládnoucí Paní Zima měla pochopení pro současnou situaci. Příznivé klimatické podmínky přinášejí úsporu potřebných energií a tím i starosti s vysokými výdaji.  K politování, nejen dětí, však vymizely zimní radovánky. Jeden den postavený sněhulák, druhý den zmizí v louži. Kdo nevycestuje na hory, sáňkování a lyžování si neužije.

Nejsou však zklamáni pouze sportovci, ale také milovníci přírodních krás. A tak se sama zimní příroda postarala aspoň o částečnou náhradu, byť v trvání od večera do rána. Stromy a keře přioděla do sněhobílého jíní, zem pokryla bílým kobercem. O radostný pokřik a veselé dovádění se pak postaral sám lidský tvor.

Při vzpomínce na dávná léta, kdy při mrazech až -20 °C byly ozdobou krajiny rampouchy a návěje sněhu, dnes na bílém poprašku lze zahlédnout barevné pantofle. Jdeme-li po jejich stopách, staneme se účastníky nebývalé show. Pobíhající postavy v plavkách mířící do tekoucí nezamrzlé řeky, jsou nezvyklými aktéry nečekané podívané, při které divákům drkotají zuby.

Vynalézavý člověk, kterému chybí k zimním radovánkám sníh a led, vzal za vděk s vodou i v kapalném skupenství. Snad z nudy v karanténě či víry posílení imunity se vrhl na plavání bez ohledu na roční období. A tak se otužování stalo trendem dnešní doby, kdy řady otužilců se rychle rozrůstají.

Otužování tak aspiruje na nový národní sport, který přináší nevšední zážitky. Motivací je prevence onemocnění, posílení imunity a blahodárné účinky na psychiku. I když otužování ovládlo společnost, není to zábava, kterou může dělat každý. Je třeba podstoupit lékařskou prohlídku, či zátěžové testy, že tělo a srdce nebudou reagovat tak, jak by neměly.

Obliba této činnosti přerostla v touhu sportovního zápolení a tím vyvolala potřebu registrace a pravidelných tréninků ve vznikajících četných klubech.

Klub otužilců v České Třebové tak umožňuje svým členům pravidelná setkání, počínaje 1. lednem, každé nedělní ráno od 10 hodin v Cakli. Nechyběli na svátečním plavání ani o vánočních svátcích 24. a 31.prosince. Hlavní sportovní sezonou je leden, kdy se účastnili v druhém lednovém víkendu s dalšími 150 plavci závodu v centru Pardubic, kde se plavaly po proudu trasy 100, 250, 500 a 750 metrů. Kdo pak myslí na nejvyšší metu, může svoji přípravu zaměřit na kanál La Manche.

Mimo tábořiště v Cakli se lze v okolí s otužilci setkat v koupališti Na Mandlu, v Javorce v  České Třebové a v Chocni. Důkazem neobvyklého zápalu je na zahradě v Ústí nad Orlicí 750.litrová káď na kvašení vína, která s obsahem 30 kg soli nezamrzá a je vyhledávanou možností otužování nejen pro majitele, ale i pro sousedy.

Stanislava Dvořáková