ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zástupci měst Ústí nad Orlicí a Česká Třebová se sešli v Orlickoústecké nemocnici, aby předali šeky Nadačnímu fondu “S námi je tu lépe!”.  Peníze mají být použity na dva projekty, které tento rok probíhají. Šek v hodnotě 200 tisíc korun si z rukou starosty Ústí nad Orlicí Petra Hájka převzal předseda správní rady Kvido Štěpánek. Stejnou částku Nadačnímu fondu věnovala i Česká Třebová v čele se starostkou Magdalénou Peterkovou. “Zastupitelstvo města Česká Třebová schválilo pro Nadační fond “S námi je tu lépe!” 200 tisíc, tak jako v předchozích letech. A protože se jedná o projekty, které poslouží i občanům města Česká Třebová, tak jsme se rozhodli právě pro tento fond,” sdělila nám Magdaléna Peterková. “Za ty roky co Nadační fond podporujeme se ten výdaj v rozpočtu stal mandaturním výdajem. Což je pro mě asi největší radost, že jsme se opravdu jako zastupitelstvo přihlásilo k Orlickoústecké nemocnici,” řekl Petr Hájek.

Po symbolickém předání finančních darů se všichni přítomní usadili a diskutovali o různých aktuálních tématech týkajících se nemocnice, Nadačního fondu či spolupráce obou měst. “Kromě toho, že ty prostředky jsou využívány tak, aby sloužily obyvatelstvu, tak pro nás ta dlouhodobá spolupráce je také důležitá z hlediska komunikace s radnicemi a tedy nepřímo i s obyvateli, kterým nemocnice poskytuje služby,” dodal ředitel Orlickoústecké nemocnice Jaroslav Kajzr.

 Peníze poputují na dva již rozběhlé projekty. “První projekt je nácvik resuscitace u novorozenců, tak aby se podařilo zabránit náhlému úmrtí novorozenců. Což je jistě problematika, která se dotýká všech, zejména mladých rodin,” přiblížil Jaroslav Kajzr. Druhý projekt se zabývá efektivní léčbou cévních uzávěrů. Oba předpokládají náklady ve výši 1 milion 100 tisíc korun.