ORLICKOÚSTECKO – Cyklus událostí připomínajících stoleté jubileum založení republiky vrcholil v Ústí nad Orlicí den před slavným 28. říjnem. Na Mírovém náměstí se v deštivém počasí sešli gratulanti k pomyslným narozeninám našeho státu. “Jsem opravdu mile potěšen a všem děkuji, protože ta účast mě překvapila. Říkáte správně, že počasí je proti nám, ale ústecké náměstí se zaplnilo, takže jsem opravdu spokojen,” sdělil OIK TV starosta města Petr Hájek.

Příchozím zahráli a zazpívali členové orchestru Black Band, který působí při ZUŠ Jaroslava Kociana. Pod vedením Lindy Gregarové nastudovali takový program, aby korespondoval s posláním akce. “Těch skladeb v repertoáru českých máme pět nebo šest, ty jsme právě dneska taky zahráli. Nějak ten repertoár jsme zkombinovali tak, že jsme zahráli napůl ty americké,” uvedla Linda Gregarová.

Když koncert dozněl a náměstí se ještě více zahalilo do tmy, nastala chvíle na první várku atrakce zvané videomapping. Ten se věnoval proměnám Ústí nad Orlicí v průběhu času.

Večer dále pokračoval koncertem seskupení pod názvem Generace. “Když si představitelé města vzpomněli na nás a ví, že tady jsme, že tady fungujeme a že bychom mohli nějakým způsobem přispět k těmto oslavám, tak samozřejmě velký respekt z toho máme,” poznamenala umělecká vedoucí Generace Dana Špindlerová. Program sobotního večera se uzavřel prostřednictvím ohňostroje.

Samotný sváteční den začal ve městě na řece Orlici mší v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Po skončení bohoslužby se na Mírovém náměstí začal srocovat průvod, jehož cílem byl památník odboje. Na tradičním místě, v blízkosti sochy bubnujícího legionáře, proběhl akt kladení věnců. Když bylo učiněno za dost salvám, přesunul se průvod do Parku Československých legií, kde došlo na zasazení “Stromu republiky”. Třešničkou na dortu mohl být večerní koncert symfonického orchestru Decapoda a jeho hostů v Roškotově divadle.

Výročí české státnosti bylo kladením věnců rovněž připomenuto v České Třebové. U pomníku prvního prezidenta se sešli zástupci města a jeho obyvatelé. Dorazil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten ve svém proslovu připomněl některé z myšlenek T. G. Masaryka. “Například říkal nejenom to, že demokracie je diskuse, ale že i demokracie má své nedostatky, nicméně my musíme překonávat ty nedostatky, a ne demokracii,” zaznělo z úst hejtmana Netolického.

Další část programu oslav se odehrávala v prostoru před budovou gymnázia. Přilehlý park bude bohatší o “Lípu republiky”. O její zasazení se mohl přičinit kdokoli z dorazivších, včetně dětí. Hosté z italského partnerského města, konkrétně sbor Coro il Rifugio, následně zapěli českou hymnu.

Když píseň z pera Františka Škroupa dozněla, mohl se každý z účastníků slavnosti před nedělním obědem zamyslet nad uplynulými sto lety tak, jak to učinil starosta města Jaroslav Zedník. “Těch sto let bylo, si myslím, hodně bouřlivých. Odehrálo se tady hodně nepěkných věcí a myslím si, že z těch čtyřiceti let totality se naše republika pořád ještě jenom vzpamatovává,” řekl starosta Zedník.

V souvislosti se vznikem Československa se sluší připomenout, že se na něm podíleli i muži spjatí s Českou Třebovou. “Jednak se jednalo o F. V. Krejčího, který se stal členem národního výboru a později sehrál velmi významnou úlohu při přesunu československých legií ze Sibiře zpět do Československa, pak to byl Gustav Habrman, který se stal později ministrem školství a národní osvěty a který byl také u toho samotného zrodu Československa, no a zapomíná se často na českotřebovského gymnaziálního profesora Jaroslava Nováka,” uvedla ředitelka muzea Jana Voleská. Program oslav byl završen koncertem v Malé scéně, kde zazpívaly sbory Coro il Rifugio a Bendl.

O své pojetí slavnostního dne se nechtěli nechat připravit ani v Lanškrouně. Déšť sice k účasti příliš nepovzbuzoval, ale u pomníku za padlé v obou světových válkách se shromáždil zástup, který se mohl zaposlouchat do hymen někdejšího společného státu. Následně proběhl akt kladení věnců.

Z křižovatky ulic Dobrovského a Králické se oslavy přesunuly na náměstí Aloise Jiráska. Tam se sázela lípa, jeden ze symbolů státu, který založil filosof a rodák z Hodonína. “Já když jsem chodil do školy, tak se o Masarykovi moc nemluvilo, ale protože jsem vášnivým sběratelem známek, tak jsem vždycky ty Masaryky ve svém albu měl,” prozradil starosta města Radim Vetchý.

Nejen on, ale i ostatní obyvatelé města zaplnili kostel svatého Václava, aby vyslechli koncert v podání Smíšeného sboru Kantiléna a Lanškrounského smíšeného sboru. Slavnostní den pomalu končil, ale i ve tmě zazářila vlajka České republiky.