LETOHRAD – Ve znamení páry byla řemeslnická sobota, která se uskutečnila v nedalekém Letohradu. K vidění a slyšení tam celý den byly nejen domácí stroje muzea řemesel, ale také parní skvosty odjinud. Pořadatelsky za akcí stálo Muzeum řemesel. To k prohlídkám otevřelo nejen všechny své dosavadní expozice, ale areál naplnilo lidovými řemeslníky, technikou a prodejci.

Na náměstíčko mezi pavilony se jich podařilo umístit několik desítek. Naopak v tisících se počítali návštěvníci, kteří se na to přijeli podívat. Sobota plná řemesel má ve stejnojmenném muzeu tradici. Jako největší řemeslná přehlídka ve východních Čechách návštěvníky pozvala již popáté. K vidění proto bylo téměř vše, co s parním pohonem souviselo, od vozidel, která průjezdy ozvláštnila dopravu ve městě, až po zemědělské stroje, pily nebo hasičskou stříkačku se sympatickým malým mechanikem. Zatímco stroje v činnosti se staly pravidelnou součástí venkovního programu, řemesla byla rozeseta po celém areálu.

V tzv. manufaktuře se zase při vybraných činnostech zabavily nejen děti. A pro toho, kdo si už vše prohlédl, byl připraven kulturní program, například se svézt na historickém kolotoči, zhlédnout tanec Česká beseda nebo obdivovat sílu a svaly siláka Franty. Podle pořadatelů byl letošní ročník řemeslnické soboty rekordní nejen 5,5 tisíci návštěvníků, ale také 120 stánky s řemesly a činnostmi, které se zde předváděly. Poprvé prohlédnout si mohli návštěvníci také novinku muzea – zařízení gynekologické a rentgenové ordinace z roku 1924 a 1960.