LANŠKROUN – Lanškrounský rybník Dlouhý už druhým rokem hostil Rybníkyádu. K vidění zde byly různé druhy plavidel. Od lodí domácí výroby, přes rádiem řízené modely až po jachty. „Snažíme se navázat na loňskýj první ročník, zkusili jsme zahájení tradice na lanškrounském rybníce, je to Lanškrounská Rybníkyáda a snažíme se lidem nabídnout zábavu na vodě v rámci nějakých soutěží na plavidlech,” řekla nám organizátorka Rybníkyády, Miriam Svojanovská.

Každý, kdo měl chuť a dostatek odvahy, si mohl připravit netradiční plavidlo podle svého vkusu. S tímto plavidlem pak vyplul vstříc vodám rybníku Dlouhý. Naštěstí však počasí přálo a všechna plavidla v pořádku přežila. „Netradiční plavidlo, to je to co si kdo vyrobí, přijede a udrží se na vodě aspoň chvíli,” dodává Miriam Svojanovská.

Z netradičních plavidel se jízdy po rybníku zúčastnil například kolesový parník nesoucí název Duch Titaniku či v mnohém vylepšené řeznické necky. Strojník a zároveň soutěžící Pavel Hajzler nám řekl: „Byla to 14 denní příprava plavidla plus nějaké další drobné věci k tomu, technické problémy řešíme ještě i teď na vodě, padá nám řetěz neustále z kolesového parníku, ale jde to.” I přesto, že upoutávky lákaly hlavně na závody netradičních plavidel, šlo hlavně o předvedení vlastních tvůrčích nápadů a o zábavu. Zúčastnit se mohl opravdu každý, kdo našel nezbytnou trochu odvahy.

Soutěžící František Tejchman okomentoval dění takto: Výborný prostředí, výborní lidé, tady mám vedle sebe vílu, vodnici, jsme parta co už něco srandy dokázala.” Zábavu si mohli užít i příchozí s dětmi, které dění na vodě nezajímalo. Připraven pro ně byl doprovodný program v podobě různých atrakcí. Mezi nejzajímavější patřil například aquazorbing a vodní válec.

Jakub Hajzler, kapitán Duchu Titaniku nám řekl: „Hlavně řídím loď, občas si zajdu na nějakou atrakci a to je asi všechno.” Aby Rybníkyáda nebyla jen o netradičních plavidlech, později je vystřídala plavidla tradičnější. Na rybník vypluly nejen jachty řízené členy místního Yacht Clubu, ale také malé, rádiem řízené modely.