ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Téměř třicítka lidí se v tělocvičně ZŠ Bratří Čapků chtěla přiučit tomu, jak vařit zdravěji. Taková byla hlavní náplň setkání, které bylo uspořádáno v rámci programu “Skutečně zdravá škola”. Nebylo by to však možné bez podpory získané v rámci loňské Burzy filantropie. “Nás to velmi těší, protože vlastně vidíme, že donátory oslovil náš projekt. Vidí, že je potřeba něco změnit ve školních jídelnách  k lepšímu,” sdělila OIK TV koordinátorka programu Hana Murphy.

Změnit věci k lepšímu, to je stěžejní cíl programu, který v České republice funguje od roku 2015 a jenž je založen na několika základních principech. “Nechceme, aby se používaly polotovary, nechceme aby zbytečně se používaly vlastně různé směsi koření, které mohou třeba obsahovat glutamáty, náhradní sladidla. To jsou všechno věci, které nejsou pro děti úplně vhodné,” uvedla Hana Murphy.

Školení mělo jak teoretickou, tak praktickou rovinu. Výsledkem druhé části mělo být vytvoření v podstatě celého menu. “Jarní pomazánku z vajíček, vařili jsme pomazánku ze sumečka afrického, pokračovali jsme polévkou ze seitanu, pšeničné bílkoviny, a dále jsme přešli na lasagne z hovězího masa z místního zdroje a skončili jsme trhankovníkem z žitné trhanky,” doplnila lektorka programu Olga Chlápková.

Některé ze jmenovaných pokrmů by se nově mohly objevit také v jídelníčku ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí. “Jsme rádi, že jsme se mohli zúčastnit, že se zase něco přiučíme nového, něco zdravějšího, dětem doufám to bude chutnat. A snad vyzkoušíme ty pomazánky, ty vypadaly dobře,” uzavřela kuchařka jídelny ZŠ Bratří Čapků Ústí nad Orlicí Markéta Gründlová.