ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Základní škola Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí opět po roce uvítala pekelná stvoření. Na “Krampusáky” s jejich show se přišli podívat malí i velcí. Před začátkem vystoupení se čerti ukrývali v šatnách školy. Proces příprav pekelných kostýmů čekajícím divákům zkrátila ohnivá show. Rohatým figurám poté nic nebránilo a vyšly ven pobavit či vystrašit děti i dospělé.

Součástí jejich show byl vozíček s ohni, pochodně a dýmovnice. Čerti přelézali zábrany a chodili mezi lidmi. Některé děti se bály, jiné byly statečné. Náhodných dětí jsme se zeptali, zda-li se bojí: ”Asi jo.” “Ne, moc ne ani.” “Jo.” “Z poloviny jsem zlobil, tak se trošku bojím.” “Ne-e.” Diváci sem tam dostali metlou a některé děti byly dokonce odneseny. “Když se bojej, tak je člověk jenom pohladí nebo si s něma jenom ťukne, plácne. Nebo nechá nataženou ruku, aby si je rodiče pohladili a dítě vidí, že se dotkly, že to nic nebylo, tak si taky jako pohladěj,” sdělil nám Stanislav Mráz.

Zděšení u příchozích mohl vyvolávat pouze vzhled samotných pekelníků. Krampusáci pochází z rakouských Alp a odpovídají českému čertovi, tedy průvodci svatého Mikuláše. Za strašidelné masky dávají i několik desítek tisíc korun. “Jsou masky normálně vyřezávaný ze dřeva, z borovice nebo z břízy, to jsou takový ty původní. Teď se objevujou masky, který jsou vylitý z hliníku a jsou dozdobený jakoby umělou kůží,” přiblížil nám Stanislav Mráz. Maska ovšem nespočívá jen v obličejové části. Jejich kožichy především z muflonů, beranů, kamzíků a koz, pokrývají zbytek těla. Hlasité zvonění kravských zvonů, které je doprovázelo, by mělo zahánět zlé lidi.