ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Od nového školního roku otevřela Základní škola Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí tzv. “inovativní třídu”. Na této škole tak doplnila tři první třídy klasického směru.

Nově otevřená inovativní třída na Základní škole Bratří Čapků se liší stylem výuky a přístupem učitele k žákům. “Tahleta třída nepracuje klasickým frontálním způsobem jako pracují ostatní třídách. Jedná se o systém nebo o program Začít spolu. Kde vlastně děti pracují v centrech aktivit,” sdělil OIK TV ředitel ZŠ Bratří Čapků Martin Falta.

Na začátku každého dne si prvňáčci vyberou úkoly, seznámí se s nimi a vytvoří tři skupiny. Ve třech centrech aktivit pak na zadaném úkolu pracují. K dispozici mají pomůcky, které by měly rozvíjet jejich tvořivost a zvídavost. “Děti se snaží nebo učí spolupracovat a učí se pracovat s těmi pomůckami a sami podle svého, svých možností a svých individuálních schopností,” řekla učitelka v inovativní třídě Zuzana Šedová.

Po necelém měsíci docházky do školy již děti samy projevily zájem ve speciálních skupinkách pracovat. “Ještě přece jenom se učíme té spolupráci, takže ty úkoly jsou zaměřené spíš individuálně a na nějakou komunikaci no, mezi nimi. Takže ještě nedělají nějaké společné projekty, ale věříme, že se k tomu dostaneme,” dodala Zuzana Šedová.

Žáci mají od první třídy například anglický jazyk.  Hodnoceni jsou místo do “notýsku” pouze slovně. Aby se mohl zachovat individuální přístup je počet dětí ve této třídě menší. “Je to 9 dětí na celou třídu. Myslím si, že tak jako zazněly ohlasy od rodičů i žáků, že se dětem velmi ve třídě líbí a do školy se těší. Což je to nejdůležitější,” dodal Martin Falta.

V Ústí nad Orlicí je inovativní třída prozatím jediná. Nejbližší další se nacházejí v Litomyšli nebo v Dolním Třešňovci.