LANŠKROUN – Sál lanškrounského zámku má různá využití. Tentokrát na programu nebylo divadlo či zpěv, ale diskutovalo se o extrémních překážkových závodech. Beseda na toto téma byla uspořádána zejména díky nově dostavěnému překážkovému hřišti u Lanškrounských rybníků. “Tak vlastně se bude povídat o tom, co to znamená OCR, co se týče překážek, kdo na tom může trénovat, od kolika let zhruba to tak jakoby je, jak se používají, ty překážky,” objasnil program Milan Moravec. Tyto speciální překážky jsou jako jediné v České republice volně přístupné kdykoliv a komukoliv. “Tady v Lanškrouně je to vůbec první projekt v Český republice, kde ty překážky jsou přímo na OCR udělaný a přímo na tohleto určený a otevřený lidem bez nějakýho plotu a vstupnýho, což je super. Myslím si, že pro ten sport je to výborný, protože ty lidi si můžou přímo natrénovat to, co potkaj na závodě,” okomentoval závodník Petr Vinický.

Pro začátek besedy bylo pro příchozí připravené tématické video. Poté čtyři hosté představili tři kategorie těchto závodů. OCR, Spartan a Gladiator race. Mezi hosty seděl Mistr světa v OCR v kategorii elite, Petr Vinický. “Myslím, že mám spoustu zkušeností ze světa z OCR, tak doufám, že dokážu lidi inspirovat a ukázat jim, co všechno je možný, kam všude se můžou podívat a kam všude se můžou posunout v rámci tohohle sportu,” dodal Petr Vinický. O své zkušenosti se podělila i Olga Sokolová, která vede tréninkovou skupinu Spartan race v České Třebové. Nechyběl ani spoluzakladatel závodů Gladiator race v České republice, Pavel Cibulka. Ten spolu s místním závodníkem Milanem Moravcem plánuje na příští jaro do Lanškrouna dosadit jeden z kratších překážkových závodů. Což znamená minimálně pěti kilometrovou trasu se zhruba pětadvaceti překážkami. “První myšlenka, když se postavilo to hřiště, tak si říkám, jako bylo by super tady udělat nějaký závody a začal jsem spolupracovat vlastně s Pavlem Cibulkou a s Romanem Šinkovským,” řekl nám Milan Moravec. “My už máme naběhlou nějakou trasu částečně, takže si dovedu představit, že to může bejt hezkej závod a navíc s tou podporou města a s tím areálem, který tady je, tak se to opravdu nabízí,” dodal Pavel Cibulka. Samotným organizátorům se lokalita Lanškrounských rybníků líbí. “To okolí co jsem tady aspoň stihl poznat, tak je zajímavý. Je tady voda, nějaký rybník. Takže myslím, že aby se ty překážky využily, je to super,” sdělil nám Petr Vinický. “Ta trasa, určitě půjdeme kolem rybníků, po takových fakt hezkých běžeckých stezkách, s tím, že zařadíme samozřejmě překážky z toho hřiště, přivezeme spoustu vlastních a co si myslím, že určitě nevynecháme, tak je ta sjezdovka, která se tam nabízí. A slíbit můžu určitě i to, že se půjde do vody,” popsal plán trasy Pavel Cibulka.

Jak se tento sport v Lanškrouně chytne se uvidí v dubnu. To se budou pořádat první závody tohoto typu v okolí nového cvičiště.