ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Sbor dobrovolných hasičů z Ústí nad Orlicí pořádal první ročník charitativního Čarodějnického běhu. Na trať se vydala více než stovka účastníků. Po seřazení vyběhli do ulic města v čele s organizátorem akce. “Ta trať byla zhruba 2 kilometry, necelý. Vybrali jsme to centrem města z důvodu, aby to bylo co nejbezpečnější pro ty lidi co běží,” sdělil nám organizátor Miroslav Pek. Trasa vedla mimo jiné přes Mírové náměstí nebo parkem u Kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Někteří malí i velcí běžci byli tématicky převlečení za čarodějnice, jiní s sebou měli i své domácí mazlíčky. “Jsem se převlékla za čarodějnici a celý běh jsem uběhla a líbí se mi tady.” “Běželo se mi těžce, protože jsem zvyklá lítat, že jo. Ale to jsem nemohla. Akce je výborná, je to za dobrou věc.” “Akce se mi líbí, akorát teda těch lidí přišlo docela málo. Myslela jsem si, že toho tady na to, že je to okresní město, že toho bude víc.” “Eliška je dcera mého bývalého spolupracovníka, takže to bylo vlastně naše krédo, ho podpořit, protože víme, že to jsou skvělí lidé, a že potřebují podpořit, takže za nás prostě úžasná akce a jen tak dál a víc takových.” Po doběhu byl připravený i doprovodný program, například opékání párků, prohlídka hasičské techniky nebo pěna pro děti.

Výtěžek byl věnovaný nemocné Elišce. “Víme, že tady ta Eliška Maříková tady bydlí, že má tu nemoc a nějaký způsobem jsme jí chtěli pomoct. Určitě do budoucna budeme chtít pokračovat v tadyté dobré věci,” dodal Miroslav Pek. Eliška trpí již od narození nemocí motýlích křídel, což je vrozené puchýřnaté onemocnění kůže. “Je potřeba hodně mastit různými krémy, který stojí poměrně dost peněz, speciální náplasti, speciální obvazy. Musí se vyvazovat už jakoby dopředu, aby se něco nestalo, třeba kolínka a takový,” přiblížil tatínek Elišky Václav Mařík.

Vybralo se 18 976,- korun. Tuto částku hasiči dorovnali na rovných 20 tisíc korun, které rodiče Elišky využijí zejména na nákup zdravotnického materiálu.