LANŠKROUN – Další z řady kontrolních dní na stavbě budoucího Kulturního domu Lanškroun zavedl jeho účastníky do objektu někdejší zlatnické vily. Její proměna by možná potěšila i prvního majitele Rudolfa Emila Langera. “Na vile v podstatě teď jsme osadili okna. Budeme zazdívat okna, začínáme s fasádou, hlavně s prvním nadzemním podlažím, kde bude spoustu ozdobných prvků,” popsal průběh prací stavbyvedoucí Radek Janota.

Rozvedeny byly inženýrské sítě, dokončují se podlahy. Na další týdny je naplánována realizace vnitřních omítek. Opravovat se bude střecha a její krov.

Práce postoupily také na novostavbě. “Je dokončena hrubá stavba, to znamená všechny monolitické konstrukce, a budeme pokračovat ve vybavení v podstatě stavby, to znamená; zahájili jsme všechny inženýrské sítě,” uvedl stavbyvedoucí Radek Janota.

Na budově samotného sálu bylo zahájeno osazování oken. V nejbližší době se počítá i s dalšími úpravami. “V polovině dubna bychom měli zahájit konstrukci střechy a zahájíme v dubnu vnitřní omítky,” nastínil další postup Radek Janota.

Stavba, na jejíž vnitřní vybavení bude zanedlouho vypsána soutěž, tak zatím běží podle plánu. “Pořád platí termín dokončení 30. 9. v letošním roce. Já jsem teď neměl možnost být asi třikrát na kontrolním dní, takže jsem sám překvapen, jak se to posunulo,” sdělil OIK TV starosta města Radim Vetchý.

Proměny se dočká také bezprostřední okolí. “Park u kulturního domu je připraven ve studii od krajináře architekta pana Sendlera. Na tento projekt budeme chtít žádat dotaci,” řekl starosta Vetchý. Záměr parkové úpravy okolní zeleně by měl být dokončen v roce 2019.