LANŠKROUN – Naposledy v tomto kalendářním roce se podíváme na stavbu lanškrounského Společenského domu. Stavební práce stále probíhají jednak v útrobách rekonstruované Langerovy vily. Výrazně se pokročilo také na přístavbě, tu již stavbaři téměř takříkajíc vyhnali do patra!

Pro oko kolemjdoucího je nejvíce viditelný posun právě na přístavbě. Za normálních okolností by ti, kteří se v okolí Krátké ulice nevyskytují, a chtěli by vidět, jak stavba probíhá, měli smůlu. Od začátku července, tedy od zahájení stavby je ale staveniště neustále monitorováno dvěma časosběrnými kamerami.

Všechny stavební práce prý probíhají dle stanoveného harmonogramu. “Do konce roku by měly být hotovy konstrukce prvního nadzemního podlaží a z dvou třetin strop nad prvním nadzemním podlaží, máme částečně vybetonovány konstrukce druhého nadzemního podlaží,” řekl stavbyvedoucí Radek Janota.

Nový Kulturní dům ale nebude tvořen pouze z přístavby, součástí bude také zrekonstruovaná Langerova vila. “Zahájili jsme vnitřní omítky stěn a stropů. V současné době jsou hotové všechny zděné konstrukce ve vile a rozvody elektro, ZTI, plynu a ústředního topení,” doplnil stavbyvedoucí Radek Janota. “Ještě před Vánoci se sejdeme s hlavním projektantem, s městským architektem a budeme připravovat výběrové řízení na dodání některých částí vybavení, zejména křesel a sedacího nábytku, hodně vybavení je v rámci projektu, ale to, co jsem zmínil, tak v projektu není,” vysvětlil starosta města Radim Vetchý.

Stavební práce jsou v plném proudu i před Langerovou vilou. “Otevřeli jsme nový stavební objekt, což je dešťová kanalizace, a to tím, že jsme začali provádět výkop pro retenční nádrž a následně tedy monolitické konstrukce retenční nádrže,” řekl OIK TV stavbyvedoucí Radek Janota.

Po dobu vánočních svátků bude ruch na staveništi výrazně omezen, naplno se stavba rozběhne opět na začátku příštího roku.