ČESKÁ TŘEBOVÁ – Od jarních měsíců letošního roku probíhal na Městském úřadu v České Třebové personální audit, který si kladl za cíl odhalit rezervy ve fungování úřadu a navrhnout změny za účelem zvýšení efektivity práce a snížení provozních nákladů. Jako první byli o připravovaných změnách na společném setkání informováni zaměstnanci úřadu, kterým zástupce firmy zajišťující personální audit odprezentoval jednotlivé závěry.

Jako zásadní zjištění z výsledků auditu vyplynula potřeba rozsáhlé změny organizační struktury, která bude znamenat snížení počtu odborů úřadu. Ze současných jedenácti odborů dojde prostřednictvím jejich slučování k redukci na šest. Tím budou sníženy náklady dosud vynakládané na příplatky za vedení, ale také dojde ke zvýšení zastupitelnosti a zefektivnění řídících procesů. Ze současného tabulkového počtu zaměstnanců pak městský úřad projde zeštíhlením o 9 pracovních úvazků, čehož bude dosaženo především zrušením dosud dlouhodobě neobsazených pozic a následně také pozic, ze kterých lze v dohledné době očekávat odchod zaměstnanců do penze.

„Zavádění všech změn nelze uskutečnit ze dne na den, ale některá doporučení lze zavést již nyní a nevidím důvod, proč otálet. V následujících týdnech budeme cizelovat s vedoucími pracovníky podrobnosti, aby mohla první změna organizační struktury proběhnout již na podzim tohoto roku. Po dokončení všech fází reorganizace předpokládáme roční úsporu v řádu milionů korun, což dokládá, že peníze vynaložené na personální audit se nám v dohledné době několikanásobně vrátí,“ uvedl v souvislosti s výsledky auditu starosta Zdeněk Řehák s tím, že první konkrétní změny v organizační struktuře budou v platnosti od 1. října tohoto roku.

Správní agendy přehledně pod jednou střechou

Redukce počtu odborů se projeví pozitivně také směrem k občanům města, kteří využívají služeb úřadu. „Sloučením několika odborů chceme vytvořit Odbor dopravy a správních agend, který bude mimo jiné zajišťovat výdej řidičských průkazů, cestovních dokladů, rybářských lístků, živnostenských oprávnění a další správní agendy. Pod tento odbor bude zařazen také provoz podatelny, pokladny a Czech Pointu. Díky tomu se nám podaří sjednotit agendy, se kterými přijde občan do styku nejčastěji, na jedno místo, což obyvatelé města a přidružených obcí zajisté ocení. Pro tento odbor budeme muset v následujících měsících najít vhodný prostor, který bude odpovídat svojí kapacitou i dostupností. Ke stěhování chceme přistoupit do začátku roku 2025,“ vysvětlil starosta Zdeněk Řehák.

Dále by mělo dojít ke sloučení odborů, které zajišťují převážně samosprávné úkony, do Odboru majetku, investic a školství. Pod něj budou také převedeny z dosavadního Odboru životního prostředí činnosti, jako je péče o veřejná prostranství, zeleň a svoz odpadů. Další část agend dosavadního Odboru pro životní prostředí pak bude převedena pod Odbor výstavby. Nově zřízený Odbor úřadu výstavby a životního prostředí rovněž od Odboru dopravy převezme povolování dopravních staveb a uzavírek komunikací. Nově bude tento úsek zajišťovat také památkovou péči. Slučováním vzniknuvší Odbor organizačně-právní převezme působnost Právního odboru a některé agendy dosud soustředěné v Kanceláři tajemníka, přičemž tajemník nově přímo povede kromě řídících zaměstnanců pouze Oddělení informatiky. Beze změny zůstane Odbor finanční a Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, který bude v souvislosti se spoluprací s Agenturou pro sociální začleňování a Agenturou komunitního plánování posílen o jednoho pracovníka.