ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Z volnočasového klubu Kamin se stalo nízkoprahové zařízení, které od začátku roku nabízí i sociální pomoc, zejména poradenstvím, dospívajícím dětem. A právě tento klub byl dějištěm malé slavnosti k vylepšení služeb. Účast přijali náměstek hejtmana Pavel Šotola a místostarosta města Jiří Preclík.

Zatím co, v minulosti byl Kamin závislý pouze na dotacích města a sponzorů, nyní může žádat i o příspěvky na sociální službu, kterou tu poskytují speciální pracovníci i Pardubický kraj. “Jedná se o konkrétní poradenství v životních otázkách, které klienti s námi chtějí otevřít. Naším cílem je vlastně doprovodit a převést je přes tuto složitou situaci aniž by byli třeba odebraní z rodin, aniž by došlo k nějaké eskalaci násilí, k k trestným činům, které s tím mohou souviset,” řekl pro OIK TV zakladatel NZDM Kamin Jan Dostrašil.

Jedno z důležitých opatřeních v takovýchto zařízeních je anonymita, které si zde náležitě považují, i přesto, že každý kdo pomoc vyhledá musí nejprve sepsat smlouvu. Ta určuje rámec, ve které se pracovník s klientem budou pohybovat. “Ten člověk může říci, jmenuji se Arnold Schwarzenegger a chci tady řeší svoje problémy s příjmem potravy, takže my řekneme dobře Arnye, tady si tě napíšeme . My třeba víme, jak se jmenuje , ale není cílem vlastně nějak jít po jeho soukromí,” dodal Dostrašil. Již během patnácti dní provozu byla poskytnuta poradenská pomoc prvním klientům. “Máme kapacitu deseti dětí, kteří s námi procházejí tímto poradenstvím a mimo to vlastně hernou prochází každý den asi čtyřicet dětí. Ale nikdy tady nejsou najednou, ideálně je tady pět až deset děti naráz, to je nejlepší,” dodal Dostrašil.

Klub, který je v těsné blízkosti Základní školy Třebovská, je otevřen pondělí až čtvrtek od půl druhé do půl sedmé. Páteční večer je navíc možnost, aby se zdejší děti zúčastnili Klubu deskových her a mohli se tak integrovat mezi ostatní.