PARDUBICKÝ KRAJ   Ve dvou dnech voliči z našeho regionu rozhodovali o tom, jak si kandidující strany a hnutí rozdělí mandáty v krajském zastupitelstvu. 45 míst obsadí zvolení zástupci šesti subjektů.

Celkovým vítězem voleb se stalo hnutí ANO 2011 s  více  než 19 procenty hlasů. Druhá ČSSD se těsně přehoupla přes hranici osmnácti procent. Na téměř 16 procent hlasů dosáhla třetí Koalice pro Pardubický kraj. Těsně pod devíti procenty skončila čtvrtá ODS. 8 procent získali pátí komunisté. Šestici subjektů zvolených do zastupitelstva uzavírají Starostové a nezávislí s necelými šesti procenty hlasů.

45 míst si strany a hnutí rozdělí následovně: 12 mandátů získalo ANO, 11 ČSSD, 9 Koalice pro Pardubický kraj, 5 ODS, 5 KSČM a 3 Starostové a nezávislí. V České Třebové zvítězila ČSSD atakující hranici padesáti procent hlasů. Druhé místo obsadilo ANO a třetí byla TOP 09. V Ústí nad Orlicí se o první tři místa podělili sociální demokraté, Koalice pro Pardubický kraj a ANO. Jiná situace nastala v Lanškrouně, kde zvítězilo ANO před ČSSD a třetí ODS.

V pondělí večer se na spolupráci dohodly čtyři ze šesti subjektů zvolených do zastupitelstva. Memorandum o budoucí spolupráci podepsala ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a Starostové a nezávislí. Lze tedy předpokládat, že na postu hejtmana bude i nadále Martin Netolický, lídr ČSSD, a jeho náměstkem bude Roman Línek, lídr za Koalici pro Pardubický kraj. Vítězné ANO zaujme místo v opozici.