LANŠKROUN – Lanškrounské fórum v rodišti Romana Šebrleho ovládlo volby se ziskem více než pětatřiceti procent hlasů. Aby mohlo snadněji prosazovat své návrhy a záměry, dojednalo spolupráci s ČSSD a hnutím ANO 2011. Zástupci tří jmenovaných seskupení by měli působit v nejužším vedení města. “Budeme navrhovat zastupitelům, abych starostou byl já po celé další 4 roky, a aby město Lanškroun mělo dva místostarosty. Návrhem na jednoho místostarostu bude pan Oldřich Strnad, druhý návrh bude Miloš Smola,” sdělil OIK TV lídr kandidátky Lanškrounského fóra Radim Vetchý.

V sedmičlenné radě města připadne Lanškrounskému fóru 5 míst. Zbývající dvě obsadí právě zástupci ANO a ČSSD. Uvolněným místostarostou a radním se má stát Miloš Smola. Ten by měl v této funkci pokračovat a kontinuitu vnímá jako jednu z předností dojednaného rozdělení sil. “To je moje přání, pracovat s lidmi, se kterými jsem spolupracoval dosud, protože se známe. Myslím si, že je tam propojení nejenom politické, ale lidské. To považuju za jedno z nejdůležitějších,” řekl druhý muž v pořadí na kandidátce ČSSD Miloš Smola.

Nově zřízený post neuvolněného místostarosty má obsadit Oldřich Strnad, který bude zároveň působit jako radní. “Máme k sobě všichni trochu blíž, a jak víme, mají-li lidé tvořit, tak musí mezi sebou vytvářet takovou tu chemii. To znamená, musí k sobě mít také jakýsi vztah,” uvedl lídr kandidátky ANO 2011 Oldřich Strnad.

Koaliční partneři, kteří budou v zastupitelstvu disponovat silou 12 hlasů proti 9 zbývajícím, mají jasno v tom, jakého hlavního cíle by chtěli dosáhnout. “Prioritou číslo jedna je, a to je ten náš průnik, průsečík, poliklinika na stávajícím místě. Máme připravený projekt se stavební dokumentací, takže rychle zahájit a realizovat tak, jak je připraveno,” doplnil Radim Vetchý.

Možná už v těchto chvílích dochází v Lanškrouně k podpisu koaliční smlouvy.