LANŠKROUN – Humbuk, který ve městě vznikl v souvislosti s údajným falšováním petičních archů na podporu kandidatury dvou politických subjektů, možná pomalu utichne. Policie totiž ukončila prověřování a zveřejnila výsledek vyšetřování. “Případ, ve kterém jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu maření přípravy a průběhu voleb a referenda, jsme odložili, protože prověřováním jsme nezjistili, že by se konkrétní osoba dopustila protiprávního jednání,” sdělila OIK TV mluvčí Policie ČR Lenka Vilímková.

S výsledkem vyšetřování byl seznámen Městský úřad Lanškroun, jehož pracovnice na nesrovnalosti upozornily. “Podstatné pro nás je sdělení státního zástupce, který potvrdil, že v petičních arších se skutečně nacházely zkopírované záznamy a že tyto kopie pořídili ti, co sbírali podpisy. Je to tedy jasné sdělení, že městský úřad ve věci postupoval správně,” uvedl tajemník Městského úřadu Lanškroun Jaroslav Brandejs.

Zpráva o odložení případu dorazila také k představitelům hnutí Demokratické fórum a Společně pro Lanškroun, kterých se mělo nakonec neprokázané protiprávní jednání týkat. “Konec je takový, jaký jsme předpokládali celou dobu. Věděli jsme, že jsme neprovedli nic špatného a naopak jsme si mysleli, nebo myslíme, že to řešení nemělo být tímto způsobem, ale vyřešit se to mělo úplně jinak,” řekl k záležitosti lídr kandidátky Demokratického fóra Jindřich Marek. “Nejsem překvapen k čemu došlo, nebo k jakému výsledku došlo vyšetřování, protože jsme předpokládali, že samozřejmě policie případ odloží, protože my si nejsme vědomi toho, že by došlo k porušení zákona,” poskytl svůj pohled na věc lídr kandidátky Společně pro Lanškroun Zdeněk Koutník.

Na závěr neuškodí připomenout, že obě hnutí i přes údajné machinace vyhověla počtu podpisů potřebných k zaregistrování do volebního klání. To skončilo ziskem tří mandátů pro Demokratické fórum a dvou pro Společně pro Lanškroun.