ČESKÁ TŘEBOVÁ – Spíše jako setkání dobrých přátel, kteří se dlouho neviděli, vypadala atmosféra večera v českotřebovské Malé scéně, kam se cestovatel Jan Betlach přišel se zájemci podělit o zážitky ze své nejnovější vodácké expedice do Mongolska. Společně s dvěma stovkami fotografií je zhruba stovce přítomných předkládal v premiéře.

Expedice se uskutečnila na přelomu srpna a září loňského roku, zhruba ve stejném složení jako v roce 2011. Zatímco poprvé vodáci zamířili na sever od Ulanbataru, rok 2013 je vedl více k jihu a na poušť Gobi. Vyprávění se proto neslo nejen v duchu zážitků z vytyčené trasy a způsobů jejího dosažení, popisem života v jurtách a způsobů stravování, ale také v základním přehledu o Mongolech, jejich běžném životě a kultuře.

Těm, co se do této rozlehlé země teprve chystají, předal cestovatel zkušenosti typu: Jak se pozná, kde je v poušti voda, jak funguje místní GPS či co je to a proč se staví „ovo“ Dále se přítomní dozvěděli, že se v Mongolsku pije hlavně kumis, což je zkvašené kobylí mléko, slaný čaj s mlékem, a džingis neboli vodka. V pořadí druhá vodácká expedice byla poznamenaná zájmem místní televize, což vyvrcholilo přijetím na radnici. Tam se také zrodil důvod, proč jet do Mongolska potřetí – naučit místní lidi pádlovat.