ČESKÁ TŘEBOVÁ – Tato reportáž vznikla na upozornění vás, diváků. Podnětem byly ještě svítící pařezy jinak zdravých a vzrostlých stromů u rybníka zvaného Pařezák ve směru na Semanín. Vykáceny měly být na přelomu roku, a to bez jakéhokoliv povolení.

Zajímalo nás, kdo a komu tak rozsáhlý zásah do okolí zadal. Samotnou nádrž má ve správě místní organizace Českého svazu rybářů v České Třebové a stará se také o provoz i údržbu břehů. A právě ta podle jednoho z rybářů neproběhla zcela podle regulí už loni. Vyjádření vedení místní organizace se nám na kameru získat nepodařilo. I když předseda Luděk Chmelař nejprve s osobním setkáním souhlasil, později odmítl s odkazem na rozhodnutí výboru nenarušovat probíhající vyšetřování a odkázal nás na prohlášení, ve kterém se od celé záležitosti distancuje.

Podle informací, které se nám dále podařilo získat, stojí za celou věcí jeden ze členů výboru svazu, který měl mít údržbu rybníku na starosti. Své jméno v souvislosti s kácením sice potvrdil, do uzavření celé záležitosti s námi ale na kameru hovořit nechtěl. Věc je nyní ve stádiu šetření pracovníků správy ochrany přírody na úseku vody. Vedena je ve správním řízení s podezřením na trestný čin.