ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Nový stroj k zametání ulic pořídila městská společnost v Ústí nad Orlicí. Nový zametací vůz je výsledkem přirozené obměny úklidové techniky, která v Ústí nad Orlicí slouží už 20 let. Čekalo se na něj 2 roky. Na základě žádosti v operačním programu životního prostředí se ho podařilo pořídit s podporou dotace z Evropské unie.

Stroj získala městská společnost v elektronické aukci za cenu 3,8 mil. korun. Do provozu mohla nová technika díky příznivému počasí zkušebně vyjet ještě před Vánoci a ulice uklidit ještě před příchodem sněhu. Na sídlišti Štěpnice s ní například obsluha čistila okraje vozovek od listí a nečistot. Stroj má dva boční kartáče, jeden velký kartáč středový a vpředu tzv. agresivní kartáč na rameni pro zametání vlevo i vpravo.

Provozní náklady jsou podle udání výrobce 450 Kč za hodinu a zahrnují spotřební materiál včetně kartáčů a pravidelné servisní úkony. Předpokládaná spotřeba je 10 litrů nafty na 1 hodinu provozu. Provozovatel doufá v urychlení a zkvalitnění úklidu města.