ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Služby tzv. spotřebitelského ombudsmana mohou nyní využívat všichni zájemci, již mají problém v oblasti obchodu a služeb. Obecní živnostenské úřady je zřídily na všech svých pobočkách. Nezáleží ani na tom, zda klient bydlištěm spadá do jejich působnosti, nebo ne.

Jako pomocná ruka všem oklamaným umožní především seniorům rychle a bezplatně se domoci svých práv. Ministerstvo průmyslu a obchodu ho zavedlo proti nekalým praktikám zvláště na předváděcích akcích. Nejnověji je popisuje filmový dokument s názvem Šmejdi. Podle obou zástupců radnic se ale nejedná o nové pracovní místo, nýbrž o novou službu dosavadních úředníků. Podle názoru scénáristky a redaktorky Šmejdů Silvie Dymákové jsou senioři pro prodejce atraktivní skupinou právě proto, že jsou tak snadnou kořistí.

Sama pak zřízení pomoci oklamaným ve formě spotřebitelského ombudsmana vítá. Služba byla zřízená od května letošního roku. V budově českotřebovské radnice na Obecním živnostenském úřadě v přízemí budovy, v Ústí nad Orlicí ve 2. patře budovy na náměstí. V České Třebové dosud se zákazníky komunikovali pouze telefonicky, v Ústí už stačili obsloužit několik klientů. Města své obyvatele chrání vyhláškami o zákazu podomního prodeje. Veřejnost ke Šmejdům podepisuje petice, jež jsou v Ústí nad Orlicí i  České Třebové dostupné v rámci poštovních úřadoven.