ČESKÁ TŘEBOVÁ – Otázka vhodných prostor městské knihovny už čtyři roky zaměstnává vedení českotřebovské radnice. Zatím poslední možností je přestěhování do současných prostor dopravní fakulty Univerzity Pardubice v České Třebové. Nakloněno je jí vedení města i fakulty, schválením Akademického senátu však ještě neprošla.

Vedení fakulty nám proto neumožnilo v objektu natáčet a poskytlo pouze vyjádření, ze kterého vyplývá, že objekt opouští z důvodu dokončení výstavby areálu „Výukového a výzkumného centra v dopravě v Pardubicích“ a že s městem o možném odkupu budovy jedná. „Další činnost Dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty je plánována v pronájmu části stávající budovy, tím budou odborné a vzdělávací aktivity Dopravní fakulty i nadále pokračovat v České Třebové,“ uvedl k celé záležitosti Jaromír Zelenka, proděkan pro vnitřní záležitosti a rozvoj Dopravní fakulty Jana Pernera.

Záměr má také podporu Pardubického kraje. Hejtman Martin Netolický již dříve v tomto smyslu s vedením univerzity jednal. Že větší prostor k rozvoji knihovna potřebuje, potvrdila i její ředitelka Gabriela Boháčková. Záměr propojení s vysokou školou vítá, v odstěhování z centra vidí možná omezení pro čtenáře.